Den statligt ägda gruvjätten ger inte mycket för Skandinaviska policyinstitutets andra rapport "Lönsam eller kostsam?". LKAB:s direktör för kommunikation och klimat Niklas Johansson menar att rapportförfattaren David Sundén även i denna nya rapport går i samma fallgropar som den förra.
– De väljer siffror lite utifrån vad som ska passa slutsatsen och tar inte hänsyn till helheten. Menar de på allvar att vi ska producera pellets för att skicka med småbåtar till Mellanöstern och sen tillbaks igen utan hänsyn till transportkostnader och geopolitiska risker? Med bara 30-40% lägre utsläpp i den omställningen?
Utsläppsminskningen skulle bestå i klimatkompensation.
– Det går inte att göra på det sättet som de gör. De har med alla element som är jätteviktiga för hur omställningen ska gå till, men går ändå fel i analysen. Vi sitter med trumf på hand. Omställningen kommer ske i hård konkurrens om insatsvarorna och där sitter vi på den malm som är mest lämpad i världen för den här typen av teknik.
Tidigare har Niklas Johansson angett att LKAB räknar med att kunna sälja järnsvampen till ett tre-fyra gångers högt pris som pellets idag.
Men han medger att järnsvampsproduktion genom direktreduktion med naturgas i Mellanöstern är en vass konkurrent men att det inte är vägen man ska söka för lönsamhet för LKAB.
– Menar de på allvar att vi ska bygga vår framtid på att inte ställa om? Vi blir inte av med koldioxidutsläppen och vi tar geopolitiska risker. Vi har våra geografiska fördelar hos oss, de har sina geografiska fördelar nere i Mellanöstern.
När det gäller utmaningen med ett för högt elpris till följd av LKAB:s satsningar säger Niklas Johansson att det redan är en känd risk men att det finns vägar framåt att öka elproduktionen i tid.
– Vi har redan idag ett nästintill fossilfritt elsystem och stora landutrymmen där vi kan bygga ut elproduktionen. De har ju rätt i att elpriset kommer vara jätteviktigt. Det är direkt knutet till vårt tempo i hur snabbt vi kan bygga ut, säger Niklas Johansson.
Johansson hör till skaran som anser att rapportförfattarnas egentliga ärende grundar sig en rädsla för högre elpriser i södra Sverige.
– Men lösningen på södra Sveriges el- och effektproblem är inte att stoppa norra Sveriges utveckling. Lösningen är att bygga mer elproduktion söderöver nära förbrukningen.