Industrins nya grepp – bidrar till att rekrytera läkare

Tandemrekrytering av läkare, sjukvårdspersonal och ingenjörer i Baltikum. Det är ett nytt grepp som storbolagen i T25-gruppen tar hand i hand med Region Norrbotten för att lösa kompetensförsörjningen.

Läkare som utbildar sig i Baltikum är i fokus för kampanjen, som finansieras av industriföretagen.

Läkare som utbildar sig i Baltikum är i fokus för kampanjen, som finansieras av industriföretagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbotten2024-03-11 05:00

– Genom att vi gör en gemensam kampanj synliggör vi möjligheterna att arbeta inom hälso- och sjukvård eller industrierna som satsar på den gröna omställningen i norra Sverige. Vi som arbetsgivare vinner på att samarbeta för att familjer ska välja att flytta hit, leva, bo och arbete här, säger Helena Ström, HR-strateg vid Region Norrbotten.

Bakom satsningen står industriaktörerna i samverkansprojektet T25-gruppen (Vattenfall, Skellefteå kraft, H2 Green Steel, SSAB, LKAB, Boliden, Northvolt samt Luleå tekniska universitet) tillsammans med Region Norrbotten. Kampanjen samordnas av rekryteringsportalen Minddig.

undefined
Johan Albinsson, HR-direktör vid Boliden som agerar via T25-gruppen.

– Vi hoppas att denna konkreta kampanj är startskottet för ett nytt och bredare samarbete där vi tillsammans både kan attrahera och behålla talanger i norra Sverige. En familj till som flyttar är en vinst för oss alla, säger Johan Albinsson, HR-direktör vid Boliden.

Grundtänket är följande:

Omställningen av industrin i norr, med mångmiljardinvesteringar i nya projekt, hotas om inte företagen kan rekrytera och de berörda kommunerna skapa inflyttning.

Samtidigt är olika grupper av sjukvårdspersonal en bristvara på arbetsmarknaden. De utgör nyckelfunktioner för ett väl fungerande samhälle och därmed för möjligheterna att rekrytera högutbildad arbetskraft och familjer.

undefined
Helena Ström, HR-strateg vid Region Norrbotten.

Målgruppen för en rekryteringskampanj som nyligen startats är därför läkare, sjukvårdspersonal och ingenjörer. Kampanjen riktas mot Estland, Lettland, Litauen och Sverige. Läkarutbildningarna i Baltikum är attraktiva för svenska studenter, bland annat eftersom de är legitimationsgrundande.

Kampanjen genomförs digitalt, på plattformarna Linkedin, Meta och Indeed, samt med direktkontakt till berörda universitet.

– Vi har tillsammans med Minddig riktat in oss på länder som har medicinstuderande och ingenjörer. Det är främst svenska medicinstuderande i Estland, Lettland och Litauen. Vi ser möjligheten att rekrytera främst läkare men även tandläkare och sjukvårdspersonal. Region Norrbotten deltar även på arbetsmässor som anordnas av Svenska läkarförbund utomlands, säger Helena Ström.

Finns det kompetenser bland läkare och sjukvårdspersonal som ni är i särskilt stort behov?

– Vi söker främst läkare för bastjänstgöring utifrån denna kampanj men vi söker även övriga legitimationsyrken.

undefined
Tre flugor i en smäll. Läkare, vårdpersonal och ingenjörer rekryteras i samma kampanj. Industriföretagen engagerar sig nu i ett samarbete med Region Norrbotten.
Läkarutbildning

Tidigare utbildade sig många svenskar till läkare i Polen, och gjorde sin AT-tjänstgöring i Sverige eftersom Polens läkarutbildning, liksom den svenska, inte är legitimationsgrundande i sig. Men eftersom Sverige inför en sexårig legitimationsgrundande läkarutbildning kommer AT-tjänstgöringen i Sverige att försvinna. Att göra AT-tjänstgöring i Polen kräver vissa språkkunskaper. Därför väljer många svenskar nu i stället läkarutbildning i Baltikum, som är direkt legitimationsgrundande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!