Det nya livetNorra Sverige

Handelskammaren: "Företagen måste vara redo"

Fler och fler företag letar arbetskraft utanför Sveriges gränser. Många behöver snäppa upp och anpassa sin verksamhet mot det engelska språket, anser Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Finns det en engelsk version på hemsidan? Det är exempel på en fråga som Linda Nilsson anser att företagen bör ställa sig.

Finns det en engelsk version på hemsidan? Det är exempel på en fråga som Linda Nilsson anser att företagen bör ställa sig.

Foto: Per Pettersson

Norra Sverige2022-11-21 19:00

– Om vi pratar om rekrytering i norra Sverige och att vi behöver bli 100 000 fler så är det här en av de allra viktigaste frågorna, säger hon.

Handelskammaren får allt fler förfrågningar från medlemsföretag som vill ha hjälp med ärenden, exempelvis för boenden och hur man får hit familjen.

– Det finns stora möjligheter och behovet är branschöverskridande, det är allt från gruva och industri till hotell och restaurang. Men företagen måste också vara redo, och då handlar mycket om språket. Hur ser det ut med introduktioner och säkerhetsföreskrifter, finns de på engelska? Finns det en engelsk version av hemsidan? Vad pratar man för språk vid kaffeautomaten? Det gäller att gräva där man står. Det finns företag som är bra igång, men många behöver bli bättre.

Linda Nilsson fortsätter:

– Det här har historiskt alltid löst sig hos oss. Någon som känner någon som man kan anställa. Men det kommer inte lösa sig den här gången. Det är ett "mindset" som vi måste få till.

Mats Andersson, regionchef vid Svenskt näringsliv i Västerbotten, märker också en ökad efterfrågan på rådgivning i de här frågorna.

– Det kommer att öka ännu mer med de behov vi har i den gröna omställningen, säger han.

I början av december arrangerar Svenskt näringsliv ett frukostmöte i Umeå där frågan är i fokus.

– Jag tycker nog att många företag har förstått det här. Fler och fler tänker nytt, säger han.

Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.
Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.