Det nya livetNorra Sverige

Företaget har nio olika nationaliteter i personalen

Praktikanerna Anton Westergaard och Abdul-Rahim Issalaku ser framför sig en yrkesframtid inom industrin. "Det här är vad jag vill göra", säger Anton.
Praktikanerna Anton Westergaard och Abdul-Rahim Issalaku ser framför sig en yrkesframtid inom industrin. "Det här är vad jag vill göra", säger Anton.

Företaget har nio olika nationaliteter i personalstyrkan och räknar med att ha ställt om stora delar av verksamheten mot hållbarhet och internationalisering inom bara några år. "Det finns enorma fördelar med att ligga i framkant i de här frågorna", säger Michael Lyckhagen, vd vid LN Industrimontage.

Norra Sverige 21 november 2022 17:00

De är flerfaldigt prisade som bland annat Gasellpristagare hos Dagens Industri och Årets tillväxtföretag på den lokala företagsgalan i Boden.

Sedan starten 2013 har Bodenföretaget vuxit i stort sett varje år. 2021 var omsättningen 46 miljoner, i år räknar företaget med att landa på 72 miljoner på cirka 45 anställda.

undefined
LN Industrimontage i Boden öppnar upp för engelska som företagsspråk inom några år. Mattias Nilsson är vice vd och Michael Lyckhagen vd.

2018 införlivades Piteåföretaget Härdteknik i koncernen, och räknar man in dotterbolaget kan man plussa på ytterligare 13 miljoner i omsättning och tio anställda. 

Verksamheten finns inom stålkonstruktion och maskinutrustning. LN Industrimontage utför tillverkning, underhåll och reparationer. Kunderna finns till 90 procent inom tung industri. LKAB är klart störst, men här ingår också bolag som SCA, Kappa, Boliden, Metso och Vattenfall.

– Vi har mycket att göra. Så är det. Och vi planerar att växa ännu mer, säger Michael Lyckhagen.

undefined
"Det finns enorma fördelar med att ligga i framkant i de här frågorna", säger Michael Lyckhagen.

Industriföretag i norra Sverige begränsas dock av möjligheterna att anställa. 

– Det kommer ut alldeles för få från utbildningarna. Vi har därför tvingats internutbilda personal själva. I år lägger vi en halv miljon på internutbildningar, säger Mattias Nilsson, vice vd.

Kvinnor är den mest akuta bristvaran. Bodenföretaget har bara två kvinnor i verksamheten. Bland annat av dessa skäl har Michael Lyckhagen engagerat sig i samverkansplattformen Teknikcollege, där han finns med i styrgruppen.

– Otroligt viktiga frågor inför framtiden. Vi vill absolut anställa fler kvinnor, säger han.

undefined
Svetsen glödet i verkstadslokalen i Boden när praktikanterna Anton Westergaard och Abdul-Rahim Issalaku löser en uppgift.

För att kunna växa snabbt har LN Industrimontage rekryterat från utlandet. Inom företaget finns personal från åtta olika nationaliteter förutom Sverige: USA, Ryssland, Ukraina, Ghana, Palestina, Estland, England och Etiopien.

– Rent krasst är det en fördel att ha folk från öststaterna anställda. Alla industriföretag har mycket folk därifrån och då är det i vissa fall bra att ha folk som kan språket och som kan tolka. Utöver det är de ofta duktiga yrkesmän, säger Lyckhagen.

Det internationella konceptet har gjort att det engelska språket är på stark frammarsch i företaget. 

– Förutom svenska så är det engelska som gäller i kommunikationen, säger Mattias Nilsson.

undefined
Svårt att rekrytera tillräckligt med personal. "I år lägger vi en halv miljon på internutbildningar", säger Mattias Nilsson. Till höger Michael Lyckhagen.

Företaget har även till viss del gått över till att styrdokument och policydokument finns på flera språk.

– Det finns bara ett håll att gå åt. Nu kommer H2 Green Steel och etablerar sig i Boden, och de kommer ha engelska som koncernspråk. Då blir det ännu viktigare. Jag tror att även vårt företag kan vara engelskspråkigt om låt säga tre år, säger Michael Lyckhagen.

Engelska är det som gäller när vi i verkstadslokalen på Hantverksgatan i Boden träffar på Muhannad Salhi från Palestina, som varit anställd i en knapp månad.

– Jag trivs bra här. Gillar det här jobbet, säger han.

undefined
En ryss med svenskt medborgarskap och en palestinier tillhör arbetsstyrkan på LN Industrimontage. Alexej Akopov och Muhannad Salhi är namnen.

Alexej Akopov är från Ryssland, men har svenskt medborgarskap.

– Det bra för arbetsplatsen med folk från olika länder. Man lär sig nya traditioner och utbyter olika erfarenheter, säger han.

En bit bort sprutar gnistorna när praktikanterna Anton Westergaard och Abdul-Rahim Issalaku arbetar med en svets. Den senare är från Ghana.

– Jag har jobbat som svetsare i mitt hemland och siktar på en fast anställning här, säger Abdul-Rahim Issalaku.

Utvecklingen mot hållbarhet och grön industri ställer nya krav på företagen. LN Industrimontage arbetar på bred front med olika typer av miljöcertifiering när det gäller material, arbetssätt, utbildningsnivå och dokumentation.

undefined
Michael Lyckhagen grundade LN Industrimontage för nio år sedan. Lokalerna finns i Boden.

I år har företaget gjort nyinvesteringar i maskiner, bilar och satsningar mot personal för drygt 16 miljoner kronor. LN Industrimontage håller på att byta ut tjänstemannabilarna till elbilar. När det gäller arbetsfordon är det svårare.

– Både fordonspark för arbetsbilar och laddinfrastruktur är ännu så länge för dålig. Men på några års sikt kommer det ske ett generationsskifte. Inte minst eftersom de stora bolagen bygger ut sin egen laddinfrastruktur, säger Michael Lyckhagen.

Han fortsätter: 

– Allt det här innebär jättestora möjligheter för lokala företag. Men samtidigt måste man vara medveten om att det kommer att ställas höga krav som man måste kunna leva upp till. Företagen behöver ställa om och det finns enorma fördelar med att ligga i framkant i de här frågorna.

LN Industrimontage

Ägare: Michael Lyckhagen och Mattias Nilsson.

Antal anställda: 45.

Omsättning 2021: 46 miljoner.

Resultat 2021: 4,3 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!