SSAB:s önskebesked – klart med el till omställningen

SSAB har klart med elförsörjningen för sin omställning av ståltillverkningen i Luleå. Den nyheten släppte företaget i samband med bokslutskommunikén för 2023, som hölls under onsdagen.

Så ska SSAB:s nya stålverk se ut. Illustration av det integrerade elektrostålverket på Svartön i Luleå.

Så ska SSAB:s nya stålverk se ut. Illustration av det integrerade elektrostålverket på Svartön i Luleå.

Foto: SSAB

Luleå2024-01-31 14:22

Det var vd Martin Lindqvist som gjorde klart för att företaget nu har allt som krävs för att klara omställningen i Luleå.

– Vi fick ett väldigt positivt besked under förra veckan när vi fick effekttilldelning till anläggningen i Luleå. Nu har vi den elkapacitet som vi behöver för att genomföra vår omställning. Vi har även lämnat in ansökan om ett nytt miljötillstånd. Det rullar på, sade Martin Lindqvist.

Därmed skingras dimmorna om det besked som Svenska kraftnät tidigare i januari gav, om att Vattenfall tilldelats ytterligare 500 MW effekt i Luleå att fördela till kunder. Det gäller med andra ord SSAB.

undefined
SSAB:s masugn och koksverk kommer att rivas. 2030 ska den nya stålproduktionen tas i drift.

– Vi har fått ett positivt besked från Vattenfall eldistribution gällande mer effekt till SSAB:s verksamhet i Luleå. Det är glädjande och ett viktigt besked för SSAB:s omställning till fossilfri stålproduktion, säger Gunilla Hjalmarsson, chef för SSAB:s externkommunikation.

SSAB:s omställning mot fossilfri ståltillverkning är planerad till 2030 och innebär att koksverket och masugnen avskaffas, och att ett helt nytt stålverk ska byggas. Det handlar om en så kallad minimill med integrerad elektrisk ljusbågsugn, valsverk och vidareförädling där järnsvampen från LKAB blir till stål.

SSAB kommer förbruka cirka två terawattimmar el per år i Sverige.

SSAB har under en längre tid tryckt på hårt för att få ett besked om eltilldelningen, och bland annat uppgett att omställningen i finska Brahestad kan prioriteras före Luleå om besked dröjer. Ett definitivt grönt ljus har krävts för att företaget ska kunna fatta de skarpa investeringsbesluten.

I veckan berättade vi att H2 Green Steel anmält Vattenfall eldistribution till Energimarknadsinspektionen.

undefined
Kraften är säkrad för SSAB i Luleå.

Svenska kraftnäts besked till Vattenfall bygger på att de nya riktlinjerna för turordning av vilka projekt och aktörer som tilldelas el ska tillämpas. Där väger bland annat projektets mognadsgrad och energianalys tungt. 

Med mognadsgrad innefattas exempelvis hur långt man kommit när det gäller tillståndsansökan och markanvisning, samt vilken kapacitet för överföring av el som finns eller planeras. 

Med energianalys avses exempelvis hur aktören beskrivit att energibehovet trappas upp över tid. Detta för att undvika stora överbokningar som blockerar andra aktörer.

En källa med god insyn i branschen och energisituationen i Luleå uppger följande:

”Eftersom H2 Green Steel inte fått besked om tilldelning är det troligt att den bedömning som gjorts bygger på att den nya kapaciteten främst kommer att nyttjas i H2 Greens Steels andra steg. För sitt första steg har H2 Green Steel redan klart med ett nytt ställverk, men till andra steget behövs sannolikt ytterligare utbyggnad av elinfrastruktur. Då har man bedömt att mognadsgraden är lägre än den i Luleå, där man har långt gångna planer på nya kraftledningar och ett nytt ställverk i Hällmyran”.

undefined
Skiss över LKAB:s planerade industripark Reemap.

500 MW är dock inte tillräckligt för att täcka de ansökningar som finns i Luleå, där förutom SSAB även Talgas fabrik, Unipers vätgashub och Fertiberias konstgödselfabrik är de tunga pjäserna.

Sedan tidigare är det klart att LKAB:s industripark Reemap, som planeras till Svartön, inte är aktuell för den nya tilldelningen. LKAB har redan säkrat elförsörjningen till Reemap.

– Vi har sedan tidigare ett avtal med Vattenfall så vi är ingen faktor när det gäller Svenska kraftnäts besked. Just att vi hade elkraften säkrad var ju ett av de tunga skälen till att vi valde Luleå, säger David Högnelid, strategichef för affärsområde specialprodukter vid LKAB.

undefined
Malin Larsson, vd Luleå energi.

Luleå energi har drivit ett projekt för att optimera effektbehov och elnätsbyggnad, som namngetts Luleåmodellen. Bland annat har man identifierat överbokningar av el av aktörer. Luleå energis vd Malin Larsson vill inte spekulera i om deras arbetsmodell medverkat till att Svenska kraftnät till sist kunde erbjuda SSAB den kraft man efterfrågat.

– Vi vet inte hur det gått till men det vi sagt är att vi hoppas att vårt arbete, som var helt koncentrerat till Luleå, ska påverka andra att göra samma sak, säger hon.

Samtidigt som de nya riktlinjerna för turordning tillämpas pågår ett arbete för att öka transparensen i frågan. Att elleverantörer som Vattenfall och Skellefteå kraft tillämpar kösystem som inte är offentliga är föremål för en utredning som regeringen gett Energimarknadsinspektionen.

Målsättningen är att informationen ska bli mer öppen och tillgänglig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!