Under onsdagen blev det känt att SSAB säkrat tillräcklig effekt för att gå vidare med planerna i Luleå. Men stålbolagets omställningschef Lotta Jakobsson har inte suttit på händerna i väntan på Svenska Kraftnät och Vattenfall Eldistribution.
– Vi har arbetat på med de saker vi kan påverka under tiden som vi väntat på det här.
Har ni hela tiden räknat med att få besked om effekt?
– Vi har räknat med att få besked någon gång kring någon typ av effekt.
Hur påverkar det här beskedet planerna för omställningen i Luleå?
– För oss är det ju otroligt glädjande, ett jätteviktigt besked för omställningen till fossilfri stålproduktion. Men det är ett av flera besked som måste komma på plats för att omställningen ska påbörjas, säger Lotta Jakobsson.
För ett par år sedan hade SSAB en tidplan där omställningen skulle vara genomförd 2045. Men sedan januari 2022 är målet att ha ställt om hela det nordiska produktionssystemet till ungefär 2030.
Det innebär att Oxelösund, Luleå och finska Braahestad ska ha ljusbågsugnar på plats istället för de kolslukande masugnarna. Oxelösund är först ut, men det har varit oklart om Luleå eller Braahestad har varit näst på tur. När effektbeskedet har dröjt har frågetecken väckts om Luleås omställning.
– Tidigare var det ju så att om vi ska göra omställningen så fort som möjligt så fanns bara förutsättningarna i Finland. På så vis har de flesta inte trott att det kommer investeras i Sverige först, sade IF Metalls klubbordförande Tomas Karlsson under onsdagen.
Lotta Jakobsson menar att SSAB inte resonerat i termerna som att något av verken ska vara först ut.
– Vi har inte haft någon först ut än, vi säger att vi ska ställa om Luleå och Raahe (Braahestad) till omkring 2030. Exakt vad det här beskedet innebär för Luleå får vi återkomma till senare.
Svenska Kraftnäts förhandsbesked var på ytterligare 500 MW effekt i Luleåområdet. Om all den effekt tillfallit SSAB visste inte Lotta Jakobsson.
– Men det handlar om effekt så att vi kan bygga en minimill med stålverk och ljusbågsugn.
Vad väntar härnäst?
– För att vi ska kunna påbörja en fossilfri stålproduktion inväntar vi också ett miljötillstånd.
Miljötillstånd är avgörande för att SSAB ska kunna börja bygga stålverket och ansökan är inlämnad. Bolaget har äskat om tidsplaner och inväntar besked om möjligheterna att gå vidare med planerna.