Luleås gymnasieskola skräddarsyr för omställningen

Nu går Luleås gymnasieskola från snack till verkstad. Från och med höstens skolstart kommer el- och energiprogrammet få ytterligare en inriktning, mot automation.

Allt mer jobb inom industrin styrs mot automation, där personal ska hantera och reparera högteknologiska maskiner.

Allt mer jobb inom industrin styrs mot automation, där personal ska hantera och reparera högteknologiska maskiner.

Foto: John Minchillo

Luleå2024-01-29 17:00

Beslutet togs på arbetsmarknads- och gymnasienämndens möte nyligen.

– Vi vet att det finns stora behov av elektriker. Med omställningen inom industrin så har branschen efterfrågat inriktningen automation och det känns helt rätt att vi kan erbjuda den. En annan positiv faktor är att elever som läser el- och energiprogrammet får ännu fler möjligheter att läsa sådant de är intresserade av. Det bidrar till bredd och djup i utbudet hos Luleås gymnasieskola, säger Fredrik Bruhn (S) ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden.

undefined
Fredrik Bruhn (S), ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden.
undefined
SSAB är ett av industriföretagen som står inför stora förändringar. Här en illustration av hur framtidens integrerade elektrostålverk på Svartön i Luleå kommer att se ut.

En automationstekniker hanterar och reparerar utrustning för automatisk styrning i olika processer och maskinanläggningar inom industrin. För industriföretag som ska ställa om mot en miljövänligare produktion, exempelvis SSAB i Luleå, räknas högteknologiska kunskaper inom exempelvis programmering, automation och AI och som oerhört viktiga.

Sedan tidigare finns inriktningen elteknik. Men tankarna på en gren mot automation har funnits ett längre tag.

undefined
Automationstekniker är ett av de yrken som pekas ut som kritiska inför industrins omställning.

Inför hösten 2023 hade el- och energiprogrammet i Luleå 57 förstahandssökande till 32 platser, så trycket på utbildningen har varit hårt.

När dessutom Skolverket i sitt regionala planeringsunderlag rekommenderat att platser på el- och energiprogram i Norrbotten ska utökas, med anledning av de stora industrietableringar som planeras bland annat i Luleå, var det ytterligare vägledning.

– Vi har pratat i flera år om att få till den här inriktningen och fler elever till el- och energiprogrammet. Skolverket bekräftar också vårt arbete när de pekar ut just det här programmet som behöver växa, säger Bruhn.

undefined
Luleå gymnasieskola får tillskott av en ny inriktning inom el- och energiprogrammet.

Nu tillkommer alltså 16 platser för automation.

Första året bedrivs utbildningen gemensamt, sedan får eleverna möjlighet att välja inriktning till årskurs två.

– Lokalerna har varit lite av en nyckel för att vi ska kunna starta utbildningen mot automation. Nu kan vi ta arbetsmarknadsförvaltningens gamla lokaler i anspråk, eftersom de flyttat. Det blir lite speciallösningar och andra rockader inom utbildningen, men vi ser att vi kommer få ihop det, säger Luleås skolchef Maarit Enbuske.

undefined
Lokaler och utbildade lärare har varit utmaningar för Luleås skola när det gäller att få till inriktningen automation, berättar Maarit Enbuske.

En annan akilleshäl är rekryteringen av behöriga lärare.

 – Det är tufft och något som vi får jobba med hela tiden. Ofta hjälper vi till och erbjuder vidareutbildning om behov finns, säger Maarit Enbuske.

undefined
Hett eftertraktad utbildning. Samuel Sundström, Arvid Ifrig och Yamen Kaddour gick el- och energiprogrammet i Luleå våren 2022, när vi gjorde reportage. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!