Luleåbornas oro för fjärrvärmen: "Hoppas det finns en plan B"

Luleåborna är van vid säker leverans och billig fjärrvärme. Men hur blir det i framtiden? På villaområdet finns en oro för prisökning och tydliga tankar på hur man vill att fjärrvärmen ska produceras.

I början av 1990-talet anslöts Per Sandkvists villa på Alvägen till Luleås fjärrvärmenät. "Vi är jättenöjda som det har fungerat och som det är nu", säger han.

I början av 1990-talet anslöts Per Sandkvists villa på Alvägen till Luleås fjärrvärmenät. "Vi är jättenöjda som det har fungerat och som det är nu", säger han.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2024-07-12 01:00

– Lite orolig är man ju. Jag hoppas verkligen det finns en plan B.

Per Sandkvist klipper gräset utanför tegelvillan på Alvägen, på Bergviken.

Huset anslöts till fjärrvärmenätet i början av 1990-talet.

– Det har fungerat jättebra och vi vill gärna ha det så framöver. Men man vet inte vad som händer, säger Per.

undefined
Fjärrvärmen har länge varit förhållandevis billig för Luleås villaägare.

Om sex år ska SSAB övergå till fossilfri ståltillverkning. När restgaserna från masugnen försvinner ryker samtidigt den stora källan till Luleås fjärrvärme, och en av anledningarna till att den över tid tillhört de billigaste i landet.

Luleå energis besked är att fjärrvärmen framöver ska tillverkas ur många olika källor, men vilka är fortfarande höljt i dunkel. En nödlösning är att Luleå tvingas elda olja och pellets i högre grad för att täcka upp, vilket är sämre ur miljösynpunkt och även dyrare.

– Det är ju bra att man gör sig av med det fossila, men det gäller ju att de hittar ersättning. Med tanke på planerna på nya industrier så borde det ju gå att hitta alternativ. Men blir det för dyrt får man se sig om efter andra lösningar. Jordvärme, exempelvis. Eller så säljer man huset, säger Per Sandkvist.

undefined
Bra pris och bra för klimatet. Det är viktiga faktorer för fjärrvärmen, anser Ann-Christine Björk och Tomas Björk, och sannolikt även Alice, som sitter i knät.

Tomas och Ann-Christin Björk på samma gata har liknande tankegångar.

– Man vill ju inte att det ska bli dyrare, och det kommer det bli om de inte hittar lösningar som är jämförbara. Priset är viktigt, och sedan vill man ju inte ha något som är dåligt för miljön. Det är en central fråga, säger Tomas Björk, som har en god vän som satsat på solceller.

– Det är en möjlighet, men vi är lite tveksamma.

undefined
"Man vill ju inte att Luleå ska elda med olja för att göra fjärrvärme", säger Lars-Eric Ershammar.

Miljön är viktig även för Lars-Eric Ershammar, som bor på Ytterviksvägen.

– Man vill ju inte ha oljeeldning. Det ska vara hållbart och miljövänligt. Luleå är en fin stad med naturområden, kanaler och vatten, säger han.

undefined
Annica Larsson tycker att räkningarna redan nu är tillräckligt höga.

Annica Larsson, några hus bort, tycker att räkningarna redan nu är nog höga.

– Den här vintern har det varit dubbla priset för el och värme. Det får inte bli dyrare. Det är en viktig fråga, säger hon.

Grannen Björn Hedström behöver dock inte bekymra sig. Huset har inte fjärrvärme. Installationen blir för komplicerad och dyr.

– Jag har fått två offerter från Luleå energi under åren, men det lönar sig inte. Jag har en kakelugn och vedeldar mycket. Med hjälp av det klarar vi oss på 9000 kWh/år, mot normalt kanske 25 000 kWh. Det kostar möda och besvär men ett höjt fjärrvärmepris berör inte oss, säger han.

undefined
Björn Hedström har inte fjärrvärme anslutet till huset men klarar sig billigt undan med hjälp av vedeldning.
undefined
Lars-Eric Ershammar har tagit över sina föräldrars hus, som byggdes i mitten av 1950-talet.
undefined
I början av 1990-talet anslöts Per Sandkvists villa på Alvägen till Luleås fjärrvärmenät. "Vi är jättenöjda som det har fungerat och som det är nu", säger han.
undefined
Villan på Bergviken där Lars-Eric Ershammar bor är sedan länge ansluten till fjärrvärmenätet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!