Företagets förslag – så kan byggbranschen stärkas

Låt en del av praktiken på gymnasiet ingå i lärlingsprogrammet så att byggnadsarbetarna snabbare kommer ut på marknaden. Det förslaget lyfte Jiab ställningsmontage i samband med ett öppet möte mellan flera olika aktörer på nya plattformen Tillväxtfokus Luleå.

Byggbranschen står inför en enorm utmaning när byggtakten ska fördubblas fram till 2040. Ett antal olika lösningar lyftes under mötet "Tillväxtfokus Luleå".

Byggbranschen står inför en enorm utmaning när byggtakten ska fördubblas fram till 2040. Ett antal olika lösningar lyftes under mötet "Tillväxtfokus Luleå".

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Luleå2022-04-05 11:00

Företaget är ett av många bolag i byggbranschen i norra Sverige som mer eller mindre skriker efter arbetskraft.

– Vi är redo att ta en del av kostnaderna och göra vårt för att öka intresset för branschen, säger Andreas Kylmänen, kontorschef vid Jiab.

Förslaget är att korta ned den obligatoriska lärlingstiden på tre år genom att den praktik som ingår i bygg- och anläggningsprogrammet får räknas in.

Jiab ställningsmontage deltog i mötet och lyfter flera egna initativ. På bilden Johan Berg, Andreas Kylmänen och André Olofsson, samtliga Jiab.
Jiab ställningsmontage deltog i mötet och lyfter flera egna initativ. På bilden Johan Berg, Andreas Kylmänen och André Olofsson, samtliga Jiab.

– Man kunde tänka sig att ett halvårs praktik fick räknas in. Det skulle göra skillnad. Vi skulle också gärna se en gren på programmet med inriktning mot ställningsmontörer. Jiab vill givetvis vara en part i detta och kan ställa upp med både praktikplatser och utrustning, säger Kylmänen.

Snabbare och enklare vägar för utländsk arbetskraft som vill flytta till Sverige är en annan åtgärd som Jiab anser skulle vara betydelsefull.

– Vi får ofta frågor från utländska arbetare som vi jobbar med. Vi har en kille från Polen som började som inhyrd från ett annat företag. Nu har vi anställt honom och han trivs så bra att han vill komma hit med sin familj, säger Andreas Kylmänen.

Vikten av att få inflyttning från andra länder var också något som Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig vid Byggföretagen i Norrbotten, lyfte vid mötet, som hölls i mars.

– Byggtakten i norra Sverige måste fördubblas de närmaste 20 åren och det finns inga att anställa. Tvärtom pekar prognoser på att det blir färre i arbetsför ålder eftersom många får pension. Vi måste bli fler, och när det gäller den utländska arbetskraft som hyrs in anser vi att man från samhällets sida hittills inte gjort speciellt mycket för att uppmuntra och locka dem att flytta hit, säger han.

Ranängen fortsätter:

– Vissa säger att det bara är tillfälliga projekt men det stämmer inte. Byggbranschen har haft mycket att göra under lång tid och kommer ha mycket att göra i många år framöver.

"Desto fler vägar in, desto bättre", säger Erik Ranängen.
"Desto fler vägar in, desto bättre", säger Erik Ranängen.

Han anser att kommuner och byggföretag har en viktig roll för att lösa samordningen.

– Man kunde tänka sig en utlandslots, något slags landningserbjudande där man har flera möjliga hinder på plats. Arbete åt medföljande sambo, bostad, förskoleplats och så vidare.

Erik Ranängen lyfte också en ökad satsning på vuxenutbildningar mot byggbranschen så att fler kan byta yrkesbana.

– Vi vet att byggbranschen är välbetald och attraktiv. Desto fler vägar in, desto bättre.

Tillväxtfokus Luleå är en digital satsning som kommunala näringslivsbolaget Luleå Business Region driver inom projektet Kompetensstegen för att hitta lösningar för rekrytering i kritiska branscher.

Syftet är att föra ihop aktörer och intressenter på olika positioner och med olika uppdrag, exempelvis företag, kommunen, utbildningsarrangörer och arbetsförmedlingen, för att mixa infallsvinklar, hitta vägar till matchning och säkra att goda idéer och lösningar verkligen fångas upp.

Linda Björk, affärsutvecklare vid Luleå Business Region.
Linda Björk, affärsutvecklare vid Luleå Business Region.

– Det var bra uppslutning och väldigt givande diskussioner. Ungefär ett 40-tal personer medverkade. Nu ska vi summera och följa upp det som kom fram, säger Linda Björk, affärsutvecklare vid Luleå Business Region.

Arbetet med att genom workshopar dela kunskap mellan branscher har pågått under 2021 och fortsätter 2022. 

Nästa fokusbransch i Tillväxtfokus Luleå blir transportbranschen.

– Vi planerar att genomföra den under våren, säger Linda Björk.

Kompetensstegen

Kompetensstegen i Luleå är ett utbildnings- och matchningsprojekt som ska bidra till att öka omställningsförmågan hos näringslivet i Luleå och regionen. Genom nära samverkan mellan privata och offentliga arbetsgivare samt akademi erbjuder Kompetensstegen insatser som:

* Utbildningsinsatser i flera nivåer som bland annat rör kompetensplanering, talangstrategi och rekrytering.

* Matchning mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Källa: Luleå Business Region.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!