Luleå energi anser dock att risken för kraftiga prishöjningar är liten, trots de frågetecken som finns för hur framtidens fjärrvärme ska produceras.
– Med tanke på hur många olika elintensiva industrier som planerar att etablera sig så är det mycket sannolikt att vi kommer att kunna hitta lösningar som är både resursmässigt och hållbarhetsmässigt konkurrenskraftiga, och därigenom hålla tillbaka prisutvecklingen, säger Magnus Johansson, chef för värme och kyla på Luleå energi.
Icke desto mindre har priset på fjärrvärme stigit. Sedan 2007 har priset i Luleå ökat från drygt 40 öre/kWh (kilowattimme) till 65 öre/kWh.
Snittpriset för riket ligger dock på 1 kr/kWh.
De senaste två åren har fjärrvärmenotan blivit allt saftigare för villaägare och andra boende i landets kommuner. Påslagen beror till största delen på att priset på biobränsle stigit kraftigt.
Fjärrvärmemarknaden är monopolliknande, eftersom det oftast bara finns en leverantör per ort.
I slutet av mars gav regeringen därför Energimarknadsinspektionen i uppdrag att dels analysera behovet av ett förstärkt kundskydd på marknaden och dels analysera prisstrukturerna, samt föreslå åtgärder för att stärka de forum där företag och kunder möts. Exempelvis Prisdialogen, som är ett samarbete mellan energiföretag och fastighetsägare.
– Människor ska känna sig trygga med att de inte betalar oskäliga priser för att värma sina hem. Det här är vad man kallar naturliga monopol där ett bolag har ansvar för både produktion, distribution och försäljning. Det ska inte finnas oklarheter kring prissättning på marknaden, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Luleå energi välkomnar en utredning kring ett förstärkt kundskydd, enligt Magnus Johansson.
– Vi får se vad de kommer fram till. Det kan hända att det räcker med att man förstärker forumet Prisdialogen.
Hur Luleås framtida fjärrvärme ska produceras när SSAB stänger masugnen är oklart. Många frågor är fortfarande obesvarade.
Men Magnus Johansson är övertygad om att priset på Luleås fjärrvärme inte riskerar att chockhöjas, även om han inte vill spekulera i vilka priser som kan gälla de närmaste åren.
– Vår stora målsättning är att den ska förbli konkurrenskraftig. Vi vet att där det behövs mycket el blir det också mycket restenergier. Vi ser det som en av nycklarna för fjärrvärmens framtid i Luleå.