Vi hälsar på i Hjalmar Lundbohm-skolan när eleverna i teknik- och naturprogrammet har lektion i kursen miljö- och energikunskap.
Läraren Mikael Krekula berättar att eleverna bland annat varit på miljökurs i Abisko, gjort stoftanalyser, arbetat med förnybara energikällor och även deltagit i ett av projekten som ingår i samhällsomvandlingen: arkitektprojektet Visioner i norr, där eleverna fått jobba med Kirunas utvalda "case", hur det nedlagda gruvområdet i Tuolluvaara ska väckas till liv.
– Det var lite annorlunda frågor, till exempel hur viktiga byggnader är för en stad. Väldigt uppskattat, säger han.
Det håller Vera Tavér, en av eleverna, med om.
– Vi hade en hel del idéer. Exempelvis kring turistinformation, samlingsplatser som museum och butik, och en skoterparkering. Hoppas de tagit med något av våra förslag, säger hon.
Projektet väckte tankar på yrkeskarriären.
– Det beror lite på, men planfrågor skulle jag helt klart kunna tänka mig. Kanske planarkitekt, säger Vera.
Lovisa Fjällborg överväger att jobba med miljöfrågor.
– Kanske som miljökonsult. Det kommer finnas intressanta yrken här uppe och det känns bra, säger hon.
Lisa Nilsson har sökt civilingenjörsutbildningen i Luleå och Umeå.
– Jag vet inte om jag kommer tacka ja ännu. Det känns öppet, säger hon.
Gustav Sydberg tänker jobba ett år efter examen, innan han söker nya studier.
– Ingenjör är en möjlighet. Northvolt och H2 Green Steel känns intressanta.
Mikael Krekula konstaterar att banden till Kirunas historia, skapad som en mönsterstad av LKAB-disponenten Hjalmar Lundbohm, är starka.
– Han var väldigt tidig i att se vikten av kultur, arkitektur och fritidsmöjligheter i en stad. Kiruna förändras hela tiden och jag hoppas att vi kan ha hans tankar med oss.
Generellt anser han att eleverna är kunniga i många frågor och följer med i nyhetsflödet.
– De har mycket tankar kring det här med mjuka värden, hur det ser ut och vad vi saknar i Kiruna. Det kan vara enkla saker, som möjligheten till att utöva fritidsintressen. Ett ridstall som hotas eller ett halltak som rasat in, för att ta två konkreta exempel.
Om framtiden säger Mikael Krekula:
– Den stora utmaningen är att säkra att det inte blir "fly in, fly out". Det är kortsiktiga lösningar som ingen är betjänt av.