Fler perspektivFramtidsfabriken

Framtidsfabriken ska både fördjupa och bredda

Det är i framtidsfabriken som det nya norra Sverige just nu formas. Både bokstavligen, i industrierna som nu grönifieras för att klara en hållbar utveckling, men också mer bildligt, där hela vår region är under förändring och skapar något nytt, något som vi alla är en del av. Det är dags att ta ett större journalistiskt grepp om utvecklingen. Norr Medias ansvariga utgivare berättar varför.

Norr Medias ansvarige utgivare: Peter Lindvall (NSD), Helena Ershag Strömbro (Norran), Mari Gustafsson (Piteå-Tidningen) och Lenitha Andersson-Junkka (Norrbottens-Kuriren, kuriren.nu och nsd.se).

Norr Medias ansvarige utgivare: Peter Lindvall (NSD), Helena Ershag Strömbro (Norran), Mari Gustafsson (Piteå-Tidningen) och Lenitha Andersson-Junkka (Norrbottens-Kuriren, kuriren.nu och nsd.se).

Foto: Jens Ökvist

Framtidsfabriken2022-03-03 06:00

De kommande åren ska mer än 1 000 miljarder kronor investeras i den nya industrialiseringen i norr. Minst lika mycket till kommer att satsas på samhällsutbyggnad av olika slag. Det är inte bara ogreppbart stora summor – bakom miljarderna finns nya konfliktytor, motstridiga intressen, förnyelsebehov och tempon som inte alltid går i takt. Lärdomar som behöver dras, möjligheter som ska utforskas, beslut som ska fattas. I produktionen av framtiden involveras de flesta av samhällets instanser, från kommun och region till politik och akademi, näringsliv, kultur, frivilligsektor och föreningsliv. Hur ska allt gå ihop?

Som lokalmedia behöver vi berätta mer om det här. Därför är Framtidsfabriken också en redaktionell satsning av Norr Media, en egen digital plattform där vi samlar journalistik som kompletterar vår vanliga nyhetsbevakning med mer fördjupat material. Vi vill ge våra läsare mer kunskap och insikter i de komplexa sammanhang som utvecklingen innebär. Men också skapa mer stolthet över att vara en del i det som sker – för det är något unikt vi är med om nu när världens blickar äntligen riktas mot vår del av landet. Vi kan gott sträcka på oss lite mer.

Det betyder förstås inte att allt som händer är bra och fungerar smärtfritt. Vi ska göra vårt journalistiska jobb och granska, lyfta på obekväma stenar och ställa de kritiska frågorna. För det behövs. Också.

Under fem olika teman kommer Framtidsfabriken att belysa både positivt och negativt. Vi skildrar industriföretagen och etableringarna, företagsledarna, forskarna och visionärerna, men också utmaningarna med kompetensförsörjning, hållbarhet, infrastruktur och det nya lokalsamhälle som måste byggas upp på kort tid för att klara den väntade tillväxten. Dessutom vill vi möta människorna som berörs. Hur blir egentligen livet här i det nya norr? 

Vi bjuder också på fler perspektiv med en bredd av röster och åsikter som kommenterar det som händer. Här vill vi även ha åsikter från dig som läser. Vad undrar du, vad vill du veta mer om, vad håller du inte med om? Dela gärna dina tankar under temat Fler perspektiv eller i kommentarsfälten intill varje artikel. 

På plattformen Framtidsfabriken möter du även våra partners – andra samhällsaktörer, myndigheter eller företag som står bakom vår satsning och som själva påverkar utvecklingen och driver frågor som de vill nå ut med. Vi vill att även deras innehåll ska vara så relevant som möjligt för dig som läsare och bidra med ett annat slags värde. Men det är viktigt att komma ihåg att vår journalistisk inte är sponsrad eller anpassad efter Norr Medias kommersiella partners. Journalistik kan aldrig köpas. Inga partners kan friskrivas från granskningar eller kritiska frågor. Våra redaktioner verkar alltid självständig och oberoende, men på bolagsnivå vet Norr Media att vi behöver vara fler som hjälps åt att skapa framgång.

Vi ser att det utökade regionperspektivet blir allt viktigare i takt med att kommungränser suddas ut, arbetsmarknaden breddas och det växer fram ett behov av mer samarbete och utbyte över gamla gränser. Med Norrbotniabanan inom räckhåll knyts vi ihop ännu mer. Samtidigt har våra orter olika förutsättningar, visioner, utmaningar och strategier, från en hel samhällsflytt i Kiruna till en överhettad bostadsmarknad i Skellefteå. Vad kan vi lära oss av och om varandra?

Norr Medias redaktioner finns precis i området där allt det här händer. Med 90 journalister på plats i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Pajala, Arvidsjaur, Arjeplog, Luleå, Piteå, Boden, Kalix, Haparanda, Älvsbyn, Skellefteå, Malå och Norsjö, och i samarbete med VK, kan vi bevaka det mesta som sker i Norrbotten och Västerbotten. Med Framtidsfabriken gör Norran, Piteå-Tidningen, NSD och Kuriren gemensam sak och levererar journalistik som tar ett större, samlat grepp och kan berätta mer om helheten. Vi hoppas med det kunna väcka ett större förståelse hos dig som läsare för den utveckling som sker. Att det inte är så enkelt. Inte så svart eller vitt, men spännande och viktigt.

Tipsa oss

Vill du tipsa om något perspektiv som vi ska skildra eller någon sakfråga som borde lyftas? Kontakta vår redaktör på framtidsfabriken@norrmedia.se