Nya miljardtillskott i till H2 Green Steel redovisades av vd Henrik Henriksson under måndagen på en pressträff i Stockholm. Bolaget har nu samlat 75 miljarder kronor i sin kassakista för att bygga stålverket i Norra Svartbyn. Med hjälp av pengarna menar Henrik Henriksson att bolaget ska komma igång med produktionsstarten i fas 1 där målet är upp nå en årlig produktion av 2,5 miljoner ton stål. Målsättningen är att starta produktionen under december 2025 eller januari 2026 och trappa upp till kommersiella volymer under 2026.
Lönsamhet ska nås 2027, säger Henriksson till DN.
Nytt i pengaregnet över bolaget är bland annat att de tagit in ytterligare 3,4 miljarder kronor från investerare där bland andra Microsoft märks men även tilldelats runt 3 miljarder kronor från Innovationsfonden. Att så många valt att gå in med pengar, menar Henriksson är en kvalitetsstämpel på bolagets planer.
– Ingen har granskat vår verksamhet mer noggrant än de som finansierar vårt projekt. Det enorma stödet från våra långivare, investerare och EU:s Innovationsfond är en sann kvalitetsstämpel för H2 Green Steel som bolag. Finansieringen är också en stor vinst för klimatet och vi hoppas att vår modell för projektfinansiering kommer att inspirera andra initiativ inom klimatomställningen av branscher som är svåra att ställa om, säger Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel i ett pressmeddelande.
– H2 Green Steel är ett utmärkt exempel av den typ av banbrytande projekt som EU:s Innovationsfond stöttar. EU är stolt över att stötta lösningar som fossilbefriar den europeiska stålindustrin och ser till att den är konkurrenskraftig i en utmanande global miljö. Vi gratulerar H2 Green Steel-teamet för deras engagemang och hårda arbete och ser fram emot att stötta liknande initiativ i Europa, säger Kurt Vandeberghe, chef för EU-kommissionens generaldirektorat för klimatpolitik, DG CLIMA.
Sammantaget har H2 Green Steel alltså säkrat finansiering på totalt 75 miljarder kronor, varav 48 miljarder kronor är lån. Långivare är bland annat Svensk Exportkredit och Europeiska Investeringsbanken tillsammans med kommersiella banker som leds av BNP Paribas, ING, KfW Ipex-Bank, Societe Generale och UniCredit.
Bolaget redovisar också att de har ordrar på stål om 130 miljarder kronor hittills. Det motsvarar hälften av den planerade årliga produktionen om 2,5 miljoner ton stål. Kontrakten är bindande över fem till sju år.