När vi skriver januari 2024 är det cirka 300 personer som arbetar på H2 Green Steels sajt och under hösten 2023 började stålverket byggas på höjden. Men under de kommande sex månaderna kommer arbetet ta fart och när våren kommit väntas stålverkets första byggnader börja ta form.
– Redan nu märks det högre aktivitet och vi kör nu på i hög fart och högt tempo, säger H2GS, presschef Karin Hallstan.
Nu börjar också arbetet med att bygga de tillfälliga entreprenörsboenden som ska husera de tusentals byggjobbare som väntas.
Vid Nylandsbäcken i Boden börjar nu markarbetet med H2GS första tillfälliga entreprenörsboende. 130 bäddar fördelat på moduler ska placeras. Under julhelgen kom också beskedet att H2GS beviljats bygglov för första etappen av Slipvägen. 660 bäddar ska inrymmas där. Även bygglovsprocessen på Fruktvägen i Sävast är igång, också där 660 bäddar. Målsättningen är att Nylandsbäcken och Slipvägen ska vara klara ungefär samtidigt.
– I april kommer de första modulboendena på Nylandsbäcken vara inflyttningsklara och i maj flyttar arbetarna in, säger Karin Hallstan.
Modulerna är beställda och kommer levereras nyproducerade av olika leverantörer.
– Efterfrågan på moduler är hög, men vi har haft samtal med leverantörer kring våra tidslinjer och behovet och de kommer att kunna leverera, säger Karin Hallstan.
När det gäller utformningen av moduler har H2GS valt att följa elektrikerförbundets rekommendationer (se faktaruta).
– Vi anser att den är tydligast och mest relevant för oss. Då får du eget rum och badrum. Sen finns det gemensamma ytor där man kan umgås, säger Karin Hallstan.
Runt boendet ska det vara både tryggt och trivsamt. På de större boendena ska det finnas reception och på samtliga ska det finnas väktarjour.
– En bra lösning för oss ska vara en bra lösning för de som jobbar och för de som bor i närheten. Då menar jag mer än bara de närmaste grannarna, säger Karin Hallstan.
För H2GS är logistiken till och från sajten en viktig del och dagpendlingen med bussar måste fungera så smidigt som möjligt.
– Säg att bussen är försenad, då behöver det finnas en snabb lösning för att kommunicera med de boende . Vi har ett sambandscentraltänk där både de som bor i modulerna ska kunna höra av sig men också grannarna.
Eftersom bygglovet för Slipvägen överklagades väcktes frågetecken om H2GS skulle hinna få tillräckligt många platser redo i tid utan att tidsplanen ruckades. Karin Hallstan berättar att de tidigt tagit höjd för det genom att planera vad de kallar för "brygglösningar".
– Vi har avtal med ett antal konferensanläggningar i regionen tills dess att de här ställena är på plats. Just nu har vi 350 platser och inom kort kommer vi ha 250 till. Vi har drygt 200 personer som nyttjar de här platserna just nu och var igång redan under förra året.
Planen är att nyttja dem fram till att de första modulboendena är inflyttningsklara.
Utöver redan nämnda Nylandsbäcken, Slipvägen och Fruktvägen finns planer och bygglov för 400 bäddar på Prästholmen i Boden.
– Där tittar vi på två spår, ett som är samma som de andra områdena och ett där man kan konvertera tillfälliga boenden till permanenta. Där finns inget beslut idag, säger Karin Hallstan.
Hon säger att de måste komma till ett beslut för att kunna röra sig framåt, men att lösningen med konvertering till permanenta bostäder handlar om att komma till avtal med de som skulle drifta dem. Boendena utformas med ett liknande modultänk men där man ska kunna göra om ett antal små moduler till lägenheter efteråt. Det kräver också ett annat markarbete.
Samtidigt som H2GS nu gasar för att hinna färdigt med boenden till april har de inte allt i egna händer – kommunen ska bygga VA och dra fjärrvärme.
Känner ni er trygga med att kommunen hinner göra sitt?
– Ja, vi arbetar i en gemensam tidsplan inom ramen för det nära samarbetet som kallas för Bodenxt. Just nu är det ju särskilt fokus på infrastruktur och bostäder.
Men det är fullt blås som gäller nu?
– Fullt blås kännetecknar väl lite hur vi jobbar med allt. På sajten har vi under två vintrar genomfört markarbeten tillsammans med leverantörer som kan det här klimatet och vet hur man jobbar i det. Utom då det är minus 40 i någon längre period, säger Karin Hallstan.