Under onsdagen genomförde Svemin sitt årliga höstmöte. Denna gång i Münchenbryggeriet i Stockholm.
Svemin är branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Jämfört med många andra branscher är det en ganska liten organisation.
Svemin representerar cirka 60 företag med drygt 13 000 anställda inom gruvproduktion, prospektering och teknik. Det kan jämföras med exempelvis Svensk Handel som har 9 000 medlemsföretag med sammanlagt 250 000 anställda.
Men gruv- och mineralbranschen är i alla högsta grad ändå en framtidsnäring. I en artikel i Expressen 17 november skriver Gröna Studenter (Miljöpartiets studenförbund) klokt om den svenska gruv- och mineralnäringens betydelse för den gröna omställningen.
"Vi måste våga säga ja till nya gruvor i Sverige", manar de unga miljöpartisterna.
I artikeln pekar de på Sverige är ett av få europeiska länder med stora fyndigheter av mineral som är nödvändiga för att klara omställningen och för att möjliggöra större investeringar i vindkraftverk, solceller, batterier till elfordon och ett klimatvänligare samhälle. Men trots det sker nästan ingen brytning alls i dag. I stället är det helt andra länder som dominerar världsmarknaden.
Kina står för 98 procent av EU:s import av sällsynta jordartsmetaller och EU:s behov av batterimetallen vanadin tillgodoses helt av Kina, Ryssland och Sydafrika.
"Gröna Studenter är ödmjuka inför att frågan om gruvbrytning är lika komplex som den är känslig, men även känsliga frågor kräver svar. Vi vill att Sverige ska visa klimatledarskap genom att vara en ledande producent av omställningsmetaller i Europa", understryker artikelförfattarna.
På liknande sätt resonerar även Henrik Ölvebo, Gällivares miljöpartistiska kommunalråd, och flera andra lokala MP-företrädare i en gemensam debattartikel i Dagens Industri 3 februari 2022.
"Om vi menar allvar i omställningen, och inte minst om vi ska förbättra människors levnadsstandard i hela världen, kommer vi behöva gruvor", betonar Ölvebro & Co.
Den typen av signaler från miljöpartistiskt håll är hoppingivande inför framtiden. Uppenbarligen finns en växande insikt i de gröna leden om att den svenska gruv- och mineralnäringen har en central roll.
Såväl jobb- som handels-, klimat- och säkerhetspolitiska argument talar för att det är bättre att utnyttja de tillgångar som finns i marken i Sverige än att vara beroende av import från Vladimir Putins Ryssland och Xi Jinpings Kina.