I Luleå har vi haft järn- och ståltillverkning i nästan 120 år. Nu tar SSAB nästa steg och ställer om till fossilfri produktion, en satsning som kan sänka Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent. Stålindustrin i Luleå har stor betydelse för svensk ekonomi genom värdefulla exportintäkter som bidrar till landets BNP och skatteintäkter som finansierar satsningar på välfärd. För att ge befintlig industri rätt förutsättningar att investera och ställa om behövs en genomtänkt och tillförlitlig effekttilldelning, som garanterar industrier tillgång till tillräckligt mycket el vid rätt tidpunkt.
Här finns idag stora brister.
Nyligen gav regeringen gehör för frågan och har gett Svenska Kraftnät i uppdrag att förtydliga och precisera vägledningen för anslutningen av nya anläggningar till deras elnät, ett nödvändigt agerande för att rädda omställningen och svensk industri. Nu krävs att även ansvariga för tilldelningsprocessen agerar skyndsamt och kraftfullt.
I dag tillåts bokningar av orealistiska mängder effekt baserat på grova och möjligen felaktiga antaganden. Det skapar en gravt missvisande bild av industrins framtida elbehov, samtidigt som många befintliga industrier helt riskerar att bli utan effekttilldelning som följd. Systemet för hur framtida effekt bokas och tilldelas måste ses över i grunden och utformas i linje med det uppdrag som Regeringen nu gett för att säkerställa att industrier noggrant redovisar sina behov.
Den planerade tilldelningen i Luleå och Boden måste ses över, då den helt enkelt inte räcker till för att genomföra de gröna industrisatsningar som planeras. Utan tillräcklig tilldelning av effekt kommer inte befintliga industrier kunna ställa om. Ett steg i rätt riktning är bra men inte gott nog när omställningen och industrin i regionen och Sverige står på spel.
Alla måste bidra till att hitta lösningar. I Luleå har Luleå Energi, Vattenfall, Svenska Kraftnät och industrin samlats för att se över och optimera effektbokningar och elnätsutbyggnad. Tillsammans har vi hittat en modell som kan ”trycka luften ur elsystemet”. Det har redan gett resultat och frigjort effekt på nätet; effekt som möjliggör för befintlig, samhällsviktig industri att investera för framtiden.
Men ogenomtänkt tilldelning och gamla arbetssätt för bokningar på elnätet innebär förödande konsekvenser, där många befintliga satsningar inte kommer lyckas och där nya investeringar uteblir. Tilldelningen måste nu pausas för att ge Svenska Kraftnät möjlighet att fullfölja sitt regeringsuppdrag och se över hur bokningar av effekt på kraftnätet ska få gå till. Då kan vi tillsammans röra oss i rätt riktning, optimera elsystemets nyttjande och möjliggöra omställning för befintliga industrier.
Annars kommer vi inte att lyckas.
Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå