Häromveckan arrangerade Moderaterna och Vattenfall ett seminarium i riksdagen om vattenkraft och miljöhänsyn, samtidigt som Vattenfall aviserat fortsatt exploatering av Norrlandsälvarna dagen innan.
Vi från miljösidan vill klargöra: vi vill gärna producera effektiv, klimatneutral och miljövänlig el från vattenkraft. Men nu pågår en rovdrift utan hänsyn till miljö, lokalboende, urfolk och tidigare löften om samarbete.
Ohållbar vattenkraft.
Det går alltså att både producera vattenkraftsel och göra det hållbart och miljövänligt. Det görs inte idag tyvärr. Vi har Europas längsta helt torrlagda älvfåror i våra norrländska el-älvar. Sträckor på uppemot 2 mil (!) som är helt torrlagda där det varken finns vatten eller fisk och där det förr rann i snitt 500 kubikmeter vatten per sekund. Nu forslas vattnet istället genom underjordiska tunnlar – och fisket, naturupplevelserna och den biologiska mångfalden är borta.
“Grön industrialisering”.
Samtidigt pratas det om att vi behöver “grön” el till omställningen av klimatneutral ståltillverkning. Till det behövs mer el. Men elen är inte ”grön” om inte älven restaureras enligt EU:s direktiv som kräver God Ekologisk Potential. Ståltillverkningen blir inte hållbar om vi fortsätter slakta det viktigaste ekosystem och livsmedel vi har – vattnet.
Miljöanpassad, hållbar vattenkraft.
Vi menar att vi ska fortsätta nyttja vattenkraften på ett hållbart sätt – vi ska också följa lagstiftningen och alla löften till älvdalens och fjällens befolkning om restaurering med minimitappning, faunapassager, reviderade nivåer i vattenmagasinen och möjliggöra laxfiske i älvarna igen. Det är ”bara” att följa länsstyrelsens förkastade förslag samt installera minikraftverk för “spillvattnet”. Och byt gärna ut gamla turbiner och satsa mer på pumpkraftverk. Men gör dessa ändringar enligt gällande lag med målet God Ekologisk Potential. Klimatförändringen kommer genom mer nederbörd ge oss 20 procent mer el från vattnet, låt oss använda den möjligheten på bästa sätt till allas nytta – inte bara kraftbolagens.
Världens bästa laxfiske.
För att Sveriges satsning på grön omställning ska fungera också i Norrbotten krävs 100 000 nya människor. Men vem vill flytta till ett sterilt industrilandskap med torrfåror, dåliga isar och kalhyggen? Vilken lockelse det hade varit för hela regionen med tillkomsten av världens kanske bästa laxfiske i en restaurerad Lule älv med återskapad biologisk mångfald. Då kanske arbetare vill bosätta sig här istället för att ta första flyget bort när jobbet är över. Och dagens lärare och vårdpersonal kanske kunde stanna kvar på sina jobb istället för att bli industriarbetare. Vi behöver dem alla!
Vågar berörda kommuner, regionen och regeringen ta chansen att satsa på ökad elproduktion utan att offra lokalbefolkningen?