Gunhild Enryd 80 år

Vettasjärvi2008-06-27 06:00
Gunhild Enryd, Vettasjärvi, fyller 80 år lördagen den 28 juni.
Gunni, som hon kallas, är född och uppvuxen i en syskon skara av tio barn, fostrad av Aina och Oskar Isaksson i Järventaus, Vettasjärvi. Hemmet präglades av värme, kärlek och en fast hand. Många är dagarna som tillbringats där långt sedan med den egna familjen, och med syskonen för att hjälpa mor och far på gården under deras levnadsdagar. Vi barn minns det som en varm och rolig tid då vi kusiner hade möjlighet att umgås.
I början av 50-talet gifte sig Gunni med framlidne Evald Enryd och tillsammans fick de åtta barn. Med barnen fortfarande i skolåldern arbetade Gunni inom äldreomsorgen som hemsamarit, de som i dag är vårdbiträde. Efter skilsmässan fostrade Gunni ensam de hemmavarande barnen och hösten 1974, något år efter skilsmässan, flyttade hon och de två yngsta barnen till Gällivare där hon utbildade sig till svetsare vid Amu-center. Hon blev Vettasjärvi trots detta trogen och varje helg återvände familjen till byn.
Efter utbildning arbetade hon vid Allmänna stål och Holmgrens truck, ett tungt slitsamt arbete som tog ut sin rätt. Senare kom Gunni till att ta över Bil-City-barens matservering.
Tillsammans med dottern Ingela tog de över Gällivare handskfabrik som senare kom att heta Vettasjärvi skinn & textil. Där tillverkades bland annat Vettasjärvihandsken men även vävda alster. Dessa marknadsfördes och såldes vid marknader som till exempel Gällivare, Jokkmokks och Kiruna marknader och Noliamässan. Fortfarande efterfrågas Gunnis alster, däribland hembygdsdräkter, främst norrbottensdräkten som levererats till emigrerade norrbottningar över hela världen.
Hon har även under sommar månaderna bedrivit kaféverksamhet vid Bruksgården i Masugnsbyn.
Lagat mat och bakat till bland annat kalas, bröllop, begravning, olika begivenheter som till exempel Dragspelstämman som anordnas i Masugnsbyn i mitten av juli.
Föreningslivet har också haft en stor del i Gunnis liv främst hembygdsföreningen i Vettasjärvi. Hon var en av initiativtagarna till den kända "Kvarndagen" som går traditionsenligt sista lördagen av juli varje år och som drar flera hundra deltagare från när och fjärran, många av dessa hemvändare. I dag är Gunni inte delaktig i detta i samma utsträckning, endast som deltagare. Nya förmågor har fått axla denna mantel.
Hembygden har alltid legat Gunni varmt om hjärtat. Under 70-talet var hon aktiv i intresseförening mot Kalixälvens utbyggnad som bestod i bland annat olika skrivelser och att samla namnunderskrifter som sedan kom att överlämnas till dåvarande landshövdingen Ragnar Lassinantti. Något som uppenbarligen gav resultat då älven förblivit outbyggd. Skulle detta aktualiseras igen är nog Gunni den första att åter stå upp på barrikaderna och protestera.
Intressena är många, bland annat dans, där det kan bli att resa långa sträckor för att avnjuta bra musik och få sig en sväng om. Musik är något som präglat Gunnis liv, främst sång. Hemma har hon alltid sjungit. Många är de lördagmorgnar barnen vaknat till sång och doften av nybakat bröd. Sången är något som långt senare blivit en del av hennes liv bl a har hon sjungit i Notdraget, Mixkören och nu i Pastoratkören.
Det som mest kännetecknar Gunnis person är hennes strävsamhet, genuina samhällsintresse och kärlek till hembygden. Hon är en varm och humoristisk person och en kärleksfull mor som förtjänar en minnesrik dag. En riktig lady - still going strong.
Många är vi som kommer att hylla Gunhild på hennes stora dag. De åtta barnen kommer resande från Skåne i söder och Kiruna i norr, 23 barnbarn, sex barnbarnsbarn, syskon och vänner.
Födelsedagen firas i Bygdegården i Vettasjärvi den 28 juni från lunch.
På frågan vad hon önskar sig i present blir det givna svaret - att du kommer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om