Nu laddar Peter Eriksson batterierna - med bad och golf

Utanför höladan ligger två rundnätta rensarvar med imponerande horn och gonar sig i skuggan. De verkar bry sig föga om vem de våldgästar även om det råkar vara riksdagens konstitutionsutskotts ordförande, Peter Eriksson.

På miljöpartiets kongress i Karlstad i maj i år tog Peter Eriksson, då avgående språkrör, emot partiets hyllningar.

På miljöpartiets kongress i Karlstad i maj i år tog Peter Eriksson, då avgående språkrör, emot partiets hyllningar.

Foto:

Veniksel2011-07-26 06:00

Han tar emot i sin stuga i Veniksel sittande på bron brunbränd och fräsch. De första dagarna i augusti börjar han knapra på sitt femtiotredje år. En del av lufsigheten har tuktats i maktens korridorer. Dock fortfarande en katt bland hermeliner. Vi befinner oss två mil uppströms Töre älv, cirka en mil väster om Morjärv i den verkliga storskogen. Här samlar han kraft.

I maj i år avgick han och Maria Wetterstrand som språkrör för Miljöpartiet. De fick inte silkessnöret som mången kollega fått i det politiska livet. Enligt partiets stadgar får posten innehas i högst nio år.

- Nio år får räcka, det är ett helt galet liv, ett förlupet ord och man är rökt, säger Peter. Jag fick inte ens åka kollektivt i Stockholm, säkerheten kunde inte garanteras. Det är skönt att det är över.

Bad, kanot och golf
Sommardagarna vid Töre älv fylls med bad, kanotpaddling och besök hos vänner. Han är också flitig besökare på golfbanan i Kalix, handicapet är tio och det skvallrar om att han är en hejare att få bollen i hålet.

Till hösten tar ett liv som KU-ordförande vid. Han ska bland annat se till att grundlagarnas intentioner följs och även nagelfara regering och statsråd så att de sköter sitt folkliga uppdrag.

Vad anser du om vår äldsta grundlag, successionsordningen?
- Så länge huset Bernadotte finns får de ha ensamrätt på vår kungakrona. I grunden är jag för republik, man får välja sina strider. Skulle det bli en folkomröstning skulle monarkisterna mest troligt vinna. Det skulle innebära att kungahuset för första gången i historien fick ett folkligt mandat.

Var du och Maria Wetterstrand alltid sams?

- Det är många som frågar det, he, he. Nej, inte alltid men vi hade respekt för varandra. Sedan fanns det inte så mycket prestige mellan oss.

Märkte du att Mona Sahlin inte riktigt trodde på sin politik?

- Mona, jag och Maria var överens om att gå fram i valet med en allians. Hon fick stryk för det internt i partistyrelsen men hon tog aldrig striden. Jag tror att vi vunnit valet om det bara varit sossar och miljöpartister.

Juholt då?

- Ja, det är intressant, säger han och skrattar gott. Han gjorde en del misstag i början bland annat i pensionsfrågan som han fick ta tillbaks. Sedan svamlade han om Libyen mer än tillåtet. Han kan nog växa i kostymen vad det lider.

Reinfeldt då?

- Jag förstår inte att hans statsmannalook går fram så bra i rutan, folk får förtroende för honom. Han är en träbit också privat. Borg är roligare.

Stämmer mediabilden av våra politiker?

- Oftast inte. Ta till exempel Göran Persson, han framställs som hård och bufflig. Jag upplever honom som mycket trevlig och sympatisk, rolig är han också.

På FN:s klimatkonferenser säger västvärlden, när allt inlindat är bortskrapat: "Ni får inte börja leva som oss, då går det åt pipan". Att vi i väst i grunden skulle ändra vår livsstil är uteslutet?

- Det är ett grunddilemma för vår demokrati. Vi vet att vi måste förändra samhället. Men det är svårt att vinna val på dylikt budskap. Obama skulle aldrig kunna höja bensinpriset i USA till 15 kronor.

Glesbygdspolitiken?

- Jag medger att det ser dystert ut. Men framtidens stora frågor är energin, råvarorna och maten, typiska landsbygdsfrågor. Än har jag inte gett upp hoppet.

Maten sa du. Golfbanorna då?

- Golfbanorna håller marken i trim, de är förmodligen parenteser i det stora hela. Jag är beredd att plöja upp dem och sätta potatis, när den tiden kommer. Även om mitt golfhandicap ryker, det är smällar man får ta.

Landshövding i Norrbotten?

Han talar lite runt frågan som politiker har en förmåga att göra. Men visst kan man tolka hans resonemang så att om han får frågan någon gång i framtiden så kan svaret bli jakande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om