The Shanes-sångaren Staffan Berggren är död

En av Norrbottens första gitarrhjältar har gått ur tiden. Staffan Berggren hann under sin karriär i 60-talsbandet The ­Shanes turnera Sverige runt, ha flera hits på Tio i topp – och vara förband till The Beatles.

ORIGINALEN. The Shanes bestod till en början av Tommy Wåhlberg, Staffan Berggren, Tor-Erik Rautio och Svante Elfgren.

ORIGINALEN. The Shanes bestod till en början av Tommy Wåhlberg, Staffan Berggren, Tor-Erik Rautio och Svante Elfgren.

Foto:

TUOLLUVAARA2017-07-06 06:00

Under några år i början av 1960-talet var The Shanes bland det hetaste man kunde se i en svensk folkpark. Staffan Berggren, gitarrist och sångare, var med från start.

– Man kan säga att han var Norrbottens första rockgitarrhjälte, säger The Shanes originalbasist Svante Elfgren.

Han och Staffan Berggren hamnade i samma femteklass när de flyttade till Tuolluvaara 1957. Ett par år senare var det bara musiken som gällde för Staffan Berggren – och snart hade han bildat bandet The Shanes med kompisarna Tommy Wåhlberg och Tor-Erik Rautio. Svante Elfgren fick frågan om att hoppa in och spela bas.

– Så jag sa att det kunde jag – eller jag kan inte, men jag kan lära mig, säger Svante Elfgren.

Staffan Berggren sjöng, spelade gitarr och skrev i stort sett alla låtar de första åren.

– Han hade en stark vilja och en stark musikalisk integritet. Det skulle vara som han hade tänkt sig – han hade sin idé, och oftast var den ju bäst, säger Svante Elfgren.

Efter några år av flitigt turnerande i Norrbotten kom The Shanes stora genombrott – på en musikgala i Älvsbyn ledd av Thore Skogman.

– Vi lirade före honom, och när han kom hem till Stockholm sa han till chefen på EMI att han hade hört ett band från Kiruna som inte var så tokiga, säger Svante Elfgren.

En tid senare var skivkontraktet ett faktum och förstasingeln ”Gunfight Saloon”, inspirerad av The Shadows, släpptes 1964. Väl nere i Stockholm tog karriären fart på allvar.

– Vi blev ett av Stockholms största band fast vi inte hade haft någon ordentlig hit. Och Staffan var den obestridda musikaliska ledaren – en väldigt duktig gitarrist och musiker, säger Svante Elfgren.

En av höjdpunkterna i karriären inträffade den 29 juli 1964, när The Shanes var bokade som förband till en viss popkvartett från Liverpool: The Beatles. Trummisen Tor-Erik Rautio lyckades imponera på de brittiska stjärnorna med ett medlemskort från legendariska rockklubben Cavern Club, som bandet besökt under en Englandsresa.

– När Tor-Erik tog fram sitt membership card blev de jävligt intresserade: ”Wow, have you been to Liverpool?”. Vi pratade ett tag – vi tyckte att de skulle komma till Kiruna och det gick de med på. Men det blev förstås aldrig av, säger Svante Elfgren.

Under sommaren 1965 gick Staffan Berggren och The Shanes skilda vägar. År 2000 återförenades dock hela bandets originaluppsättning vid en spelning i Badhusparken i Piteå. Vid det laget hade Staffan Berggren sedan länge flyttat ner till Eskilstuna, där han skulle bo kvar fram till sin död. Han blev 72 år.

– Han var en schyst kille som stod med fötterna på jorden och inte kompromissade med sin musik. Det präglade Staffan – han var en konstnärssjäl. Man skulle spela det man själv stod för, och det skriver jag under på fortfarande, säger Svante Elfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!