Moderna inslag i årets luciatåg

På Hemängsskolan firar man lucia med besked. Hela fyra föreställningar hann man med under måndagskvällen - och det var fullsatt i skolans gymnastiksal varje gång.

Lucian Ida Åhman med tärnor och stjärngossar bjöd på ett brett utbud av både de klassiska luciasångerna och modernare tongångar i Hemängsskolans gymnastiksal.

Lucian Ida Åhman med tärnor och stjärngossar bjöd på ett brett utbud av både de klassiska luciasångerna och modernare tongångar i Hemängsskolans gymnastiksal.

Foto: Göran Ström

SUNDERBYN2010-12-14 06:00

Luciatåget är så populärt att nästan hälften av barnen på Hemängsskolan, med elever i åldrarna sex till tolv år, ingår i tåget.

Det var fullsatt av föräldrar och syskon i skolans gymnastiksal när NSD bevistade en av måndagens fyra föreställningar och såg ljusdrottningen Ida Åhman högtidligt skrida in tillsammans med tärnor och stjärngossar.

Det bjöds på ett brett utbud av både de klassiska luciasångerna och modernare tongångar - till och med lite "vanvördigt" rockig musik klingade i lokalen.

Ett annat avsteg från det traditionella luciafirandet var att stjärngossarna hade fått sina strutar rejält "pimpade". De lyste och blinkade i neonfärger och utgjorde ett spektakulärt visuellt inslag i tåget. Och här användes till och med pyrotekniska effekter när stjärngossarna höll upp brinnande tomtebloss.

Ett tomtenummer inspirerat av den animerade tomteverkstaden från Kalle Ankas julprogram fanns också med på programmet - till förtjusning inte minst för de yngre barnen i publiken.

Det bjöds på luciafika i skolan och man hade även anordnat en julbasar där hantverk såldes, exempelvis skålar tillverkade av vinylskivor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!