Många av kränkningarna på nätet sker i rum där vuxna inte har insyn, exempelvis på slutna Instagramkonton, visar siffror från internetstiftelsen. Här kommer tips till föräldrar från Patric Johansson.
1. Skapa ett klimat där barnet känner att om det är något som känns svårt, jobbigt eller som inte känns bra i magen så kan barnet vända sig till en vuxen.
2. Straffa inte barnet om det berättar om någonting som hänt. Barn kan vara rädda att till exempel bli fråntagen sin telefon eller inte få använda en viss app. Om barnet blir straffat efter att det berättat så kan det bli svårare att berätta nästa gång.
3. Barn känner mycket skuld och skam om de blir utsatta för mobbning eller blir pressade att till exempel skicka bilder på nätet. Det är viktigt att inte förstärka de känslorna, då blir det svårare att be om hjälp. Om man har skickat en bild på sig själv och bilden sprids så är det inte den som skickade bilden som har gjort fel. Det är den som sprider bilden.
4. Lär ditt barn internetvett. Ha samtal om att alla inte alltid är de som de utger sig för att vara på nätet. Alla är inte schyssta, och det är många som råkar illa ut. Lär barnet att man ska vara försiktig.
5. Kom även ihåg att internet inte är svart eller vitt. Det finns mycket positivt och mycket glädje där också. Ha ett nyfiket förhållningssätt till det som sker på nätet och ställ frågor till ditt barn om vad som händer där.