Det som många som utkämpar en ojämn kamp mot är ogräset i trädgården. Men där de flesta ser ett irriterande ogräs ser Marie Karlsson i Kalix, en skatt av delikatesser och vitamintillskott.
Marie är något av en allkonstnär som, förutom att skapa naturinspirerad konst och hantverk, håller kurser i ätliga växter, svampplockning och naturinventering. I dagarna är hon fullt sysselsatt med bärplockning.
Maries råd till den som vill lära sig skörda ätliga växter är att inte vara rädd att prova – men ta noga reda på vad som är ätligt och vad som inte är det. En av hennes favoriter är brännässlornas frön som nu börjar komma.
– Fröna är mineralrika och jättegoda. Jag tar en tesked av dem i gröten varje dag men de går också att ha i brödet. När brännässlans blad är vissna, exempelvis i oktober, då är det lätt att plocka klasarna av frön. Jag tar in dem och lägger ut dem glest att torka och sedan rensar jag med en finmaskig metallsil, skakar och trycker lätt så att blad och småskräp ramlar igenom. Brännässlans blad tar jag tidigt på sommaren och gör en klassisk nässelsoppa.
Svinmålla heter den växt som man ofta ser rikligt av i högar med matjord.
–Den är faktiskt en släkting till matväxten quinoa. Jag använder bladen på samma sätt som spenat, den går även bra i sallader. Man ska visst kunna använda fröna också men det har jag inte hunnit sätta mig in i.
Våtarv är ett saftigt ogräs som Marie mixar och gör gröna smothies av. Maskrosblad skördar hon tidigt på sommaren eftersom de är mindre beska då. Maskrosbladen har hon i sallad eller gör en vinägrettsås av.
– För mig handlar det inte om att jag ska livnära mig helt på de vilda växterna, det är mer ett intresse. Det gäller att äta med förnuft, precis som med all annan föda. Äter man för mycket jordgubbar eller blåbär så får man också ont i magen.