Öppet hus i Sarvisvaara

I helgen var det återigen dags för Öppet hus i Sarvisvaara. Runt 500 personer brukar den helgen invadera avfolkningsbyn.Orsak, Erling Johansson med konstnärskollegor ställer ut under två dagar.

Det är många som vill ha ett ord tillsammans med Erling Johannson när han har öppet hus i ateljén i Sarvisvaara.

Det är många som vill ha ett ord tillsammans med Erling Johannson när han har öppet hus i ateljén i Sarvisvaara.

Foto: John Filipsson

SARVISVAARA2009-07-27 06:00
Sarvisvaara är i dag mest känd som Erling Johanssons barn och uppväxtby. Den gamla skolbyggnaden har han köpt och förvandlat till ateljé och utställningslokaler.
I helgen var det än en gång dags för Öppet hus, eller den så kallade Nattavaara akademin att ställa ut i det gamla skolhuset. För övrigt 18:e året i rad och lite av tradition vid det här laget.
- Vi får se om vi orkar hålla på fram till 20-års jubileet, säger May Olsén, sambo till Erling Johansson. Det börjar bli jobbigt och mycket förarbete krävs inför varje år.
När och fjärran
Besökarna till utställningarna kommer ofta från när och fjärran, lockade till den lilla byn med bara 23 bofasta invånare som blir mer eller mindre invaderade under helgen.
- Fantastiskt att en så ödslig plats kan locka så många besökare hit ut, säger Kerstin Ahlgren, skulptör från Stockholm som i helgen tillhör en av de inbjudna utställarna.
Tillsammans med Christina Rundqvist och Joakim Hansén också de Stockholm, och naturligtvis Erling Johansson själv är det de tre som lockar både vanliga besökare och konstkännare till akademin i sommar.
Även Britta Labba Marakatt, från övre Soppero var inbjuden att deltaga, men hon tvingades tacka nej på grund av förhinder.
Annorlunda
Hon och även de andra konstnärerna upplever det som roligt att ställa ut i Sarvisvaara. Helt annorlunda än på större platser och städer som Stockholm och Paris.
- Människorna i storstäderna är väldigt blaserade och kanske lite bortskämda, säger Kerstin Ahlgren. Här får vi ett helt annat mottagande när vi visar upp vad vi har åstadkommit.
För Erling Johansson själv är det bara en kort visit i sin hemmaby i sommar. Det som närmast ligger framför honom är en utställning i Väsby, norr om Stockholm i höst. Och senare väntar Frankrike och Paris på konstnären från ödemarksbyn Sarvisvaara.
- Därför försöker jag jobba undan så mycket jag bara hinner här i ateljén för att åtminstone hinna bli klar med utställningen till Väsby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om