Byn lever upp när de håller grytan kokande

Påsken är den helg då Gällivare stänger. Invånarna flyr samhället till förmån för skidbackar och stugor.Samtidigt finns det andra orter som flerdubblar invånarantalet.

Fyra flitiga damer som har kokat drygt 100 portioner köttsoppa. Frårn vänster:  Doris Karlsson, Birgit Landström, Inga-Lill Eriksson och Lisbeth Larsson.

Fyra flitiga damer som har kokat drygt 100 portioner köttsoppa. Frårn vänster: Doris Karlsson, Birgit Landström, Inga-Lill Eriksson och Lisbeth Larsson.

Foto: John Filipsson

SAMMAKKO2010-04-07 06:00
I Sammakko är påsken en av de stora hemvändarhelgerna. Avfolkningsbygden, med knappa 20-talet bofasta, får ta emot en mer eller mindre invasion av besökare.
- Påsken ärden helg då byn vaknar ur sin långa vinterdvala, säger Birgit Landström, Hembygdsföreningen.
Det är till Sammakko många påsklediga söker sig från Gällivare, men även nerifrån kusten. Utflyttare som under några dagar flerdubblar invånarantalet i byn.
De bofasta tar också emot hemvändarna på bästa sätt. Det arrangeras aktiviteter under alla påskdagarna, som pimpeltävlingar, snöskoterrace och musikaftnar.
- Byn lever upp, som under fornstora dagar när hemvändarna kommer tillbaka, säger Birgit Landström.
Ett av de mest uppskattade arrangemangen är middagen som hembygdsdamerna förbereder till långfredagen. Den började redan 1997 och har fortsatt varje år sedan dess.
Lite hjälp
Middagen brukar bestå av palt, svarta och vita. Så har det varit från starten, men i år blev det en förändring i den traditionen.
- Vi ville förnya oss lite. Den här gången bjöd vi i stället på köttsoppa med klimp, säger Inga-Lill Eriksson, ordförande i Hembygdsföreningen.
Drygt 100 portioner köttsoppa med klimp hade kokats.
- Men vi vill inte ta åt oss all ära av arrangemanget. Lite hjälp med det praktiska har vi fått av karlarna.
Trots att det bara finns ett 20-tal bofasta i Sammakko ökar antalet byggnader i byn. Det är antalet fritidshus som bara blir fler och nu är uppe i 100-talet.
- Det säkraste vårtecknet i byn är när det börjar ryka ut skorstenarna och fönsterluckorna slåss upp. Då vet vi att vintern snart är till ände, säger Birgit Landström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om