Nu öppnas digital brevlåda för psalmförslag

Snart öppnar Svenska Kyrkan en digital brevlåda för psalmförslag. Men arbetet med att ta fram en ny psalmbok beräknas ta upp till tio år.

1986 års psalmbok är under revidering och snart kan psalmförslag lämnas in digitalt till Svenska kyrkan.

1986 års psalmbok är under revidering och snart kan psalmförslag lämnas in digitalt till Svenska kyrkan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Psalmboken2021-10-27 06:11

Som en del i revideringsarbetet med den nuvarande psalmboken kan alla som vill kan skicka in psalmförslag från den 1 november som till brevlådan som nås via Svenska kyrkans hemsida.

Svenska kyrkans nuvarande gemensamma sångbok, Den svenska psalmboken, togs i bruk 1986. Den är en kombination av sångsamling, bönbok, andaktshjälp, lärobok och kulturdokument. 

Efter beslut i kyrkomötet 2016 och 2018 förbereds nu en revidering av psalmboken. Första steget i processen är att samla in förslag på nya psalmer. Den digitala brevlådan för psalmförslag kommer att vara öppen i över ett år, från den 1 november 2021 till den 31 december 2022.

– Vi har redan sett att det finns ett stort intresse för att bidra med nya psalmer, och det är vi naturligtvis glada över! Det blir spännande att se vad det kommande året ger, säger Henrik Tobin, ordförande i arbetsgruppen Psalmboken – revision.

En psalm är i detta sammanhang en sång för användning inom Svenska kyrkan, och den ska överensstämma med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

– Psalmen ska också kunna sjungas av en grupp människor tillsammans, i första hand i gudstjänster i Svenska kyrkans församlingar men gärna också i ekumeniska sammanhang, säger Henrik Tobin.

Vad som ska ske med de redan befintliga psalmerna i 1986 års psalmbok är för komplext att se över och revidera i nuläget anser kyrkostyrelsen. Samtidigt bedömer kyrkostyrelsen att Den svenska psalmboken 1986 fungerar väl i nuvarande skick. 

Därför prioriteras nu arbetet med att ta fram nya psalmer, vilket beräknas ta tre till fyra år. Tanken är också att utvalda förslag till nya psalmer ska kunna tillgängliggöras och testas i församlingar, innan besluten fattas.

Direktiv finns för hur psalmförslag ska skickas in, till exempel tas ljudfiler inte emot och insända förslag ska signeras via Bank-ID.

För nyskapade verk behövs samtliga upphovsrättsinnehavares namn och kontaktuppgifter.

Arbetet med att ta fram en ny psalmbok, som beräknas kunna ta upp till tio år, består av två parallella spår: dels att ta fram nya psalmer, dels revidering av nuvarande psalmbok. Det senare innebär bland annat språkliga justeringar gällande teologi, ekumenik, språk och stil, eventuella musikaliska konsekvensändringar. Dessutom ska nya psalmer tas in och andra kunna lyftas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!