Pensionärer protesterar

Pensionärer i Porjus protesterar mot höjda elpriser. Från 180 kronor i månaden steg elräkningarna plötsligt till dryga tusenlappen.- Vi sitter med ytterkläderna på och värmer oss vid värmeljus. Det är inte rätt att vi ska behöva frysa på gamla dar, säger Maggi Jonsson.

Porjus pensionärslägenheter, där räkningarna för el har skjutit i höjden.

Porjus pensionärslägenheter, där räkningarna för el har skjutit i höjden.

Foto: Marie Ridderström

Porjus2010-04-15 06:00
Vid porten till Laponia, intill kraftverket i Porjus, bor nio pensionärer som frusit sig igenom en sträng vinter i Norrbotten. De kontaktar NSD, då de förtvivlat försökt få rättelse på något de betecknar som "skamligt ocker".
- Att tala med Vattenfall är som att tala med väggen. Tidigare hade vi elräkningar på 183 kronor i månaden, nu har vissa fått räkningar på drygt 1 000 kronor. Kan de inte ordna rättelse åt oss, får de skaffa fram andra lägenheter, säger Johannes Piltto.
"Felkopplat?"
Pensionärerna är övertygade om att ett allvarligt fel har begåtts och de har sina teorier.
- Det blev ett elände med fjärrvärmen som de kopplade in i fjol höstas. Förr var det ett fint område att bo i, men nu får vi sitta med ytterkläderna på och värma oss vid värmeljus. Bostadsområdet Flygstråket har blivit olycksstråket, säger Maggi Jonsson.
Johannes Piltto tror att det handlar om en felkoppling, när nya mätare installerades.
- Jag är ganska säker på att de har felkopplat på något vis, kanske de har kopplat i hop våra mätare med gatubelysningen, säger han.
En av pensionärerna har normala elräkningar. Han bor i en tvåa med sin fru och där lever de livet som vanligt, bakar och har värme i alla rum.
- Det är väl märkligt att vi har en elräkning på 500 kronor medan somliga som bor ensamma i en etta, har räkningar på över tusen kronor, säger Johan Lomakka.
Inte råd med medicin
Pensionärerna berättar om hur de förgäves försöker spara på elen. De slår av värmen i badrummet och duschar fort. De vågar inte baka och de avstår från att ta ut mediciner.
- Pensionen har sänkts med 200 kronor och det är kämpigt att få pengarna att räcka till. Förr bakade jag, nu sitter jag med värmeljus för att snåla in, säger Kerstin Forsgren.
Snart 90-åriga Bengt Nilsson berättar hur han tvingats avstå från mediciner på grund av elkostnaden.
- Den har ökat dramatiskt och på ett felaktigt sätt, säger han.
90-årskalas med falukorv
Maggi Jonsson betalar 4 100 kronor för sin lägenhet, en tvåa på 63 kvadratmeter. Med en elräkning på 1 300 kronor är boendekostnaden uppe i 5 400 kronor.
- Det är inte så mycket kvar att leva på, säger hon.
De har tidigare trivts bra i sitt bostadsområde som ligger vackert mitt i naturen, med harar och kråkor och utsikt mot sjön Porjusselet.
De har kontaktat Vattenfall och fastighetsförvaltaren SBO, men känner sig inte förstådda. En mindre rättelse har de fått, ett engångsbelopp på 1 621 kronor och ett avdrag på hyran med 135 kronor i månaden, men det räcker inte långt.
- Vi hade hoppats kunna ställa till med kalas när Bengt fyller 90 år, men nu har vi väl bara råd med falukorv, säger Maggi Jonsson.
Olycksstråket
Efter besöket hos pensionärerna i Porjus kommer ett telefonsamtal med mera bedrövelser. Nu gäller det halkan och bristfällig sandning.
- Under helgen var det glashalt och osandat. Tre pensionärer ramlade och slog sig. Jag fick en hjärnskakning och blev blåslagen. En pensionär fick föras med sjuktransport till vården. Vi är kritiska till SBO som slarvar med sandningen, säger Johannes Piltto.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om