Märkliga moln visade sig

De är mystiska och vackra, men de har orsakat stor skada. De ovanliga pärlemormolnen visade sig över Porjus under julhelgen.

FOTOGRAF. Patricia Cowern fångade molnen på bild under julhelgen.

FOTOGRAF. Patricia Cowern fångade molnen på bild under julhelgen.

Foto: Sandra Daniloff

PORJUS2016-01-08 06:00

Fotografen Patricia Cowern i Porjus fångade molnen på bild på eftermiddagen på annandag jul.

– De började visa sig 13 och slutade ungefär 14.30, säger hon.

Cowern, som specialiserat sig på att fota norrsken, berättar att pärlemormolnen är ganska ovanliga att få på bild.

– Norrsken har vi hur mycket som helst, men de här kommer inte så ofta, säger Patricia Cowern.

Pärlemormolnen uppstår i stratosfären, och kallas även stratosfäriska moln. De består av iskristaller, och när solen bryts i de kristallerna uppstår den karaktäristiska, pärlemorliknande effekten.Molnen finns mellan 1,5 till 2,5 mil ovanför marken. Det krävs att det är cirka 80 grader kallt för att molnen ska uppstå, och det kan bara ske under vintermånaderna.

– Nästan alltid i december-januari, säger Patricia Cowern.

Pärlemormolnen har länge kopplats samman med ett tunt ozonskikt. Det beror på att molnen skapar en miljö i stratosfären där vissa kemiska processer går upp till hundra gånger snabbare än i en molnfri stratosfär.

När freon var ett vanligt utsläpp så var molnen som ett drivhus, där klorföreningar i hastig takt bröt ner ozonlagret. Men i dag är freon förbjudet nästan överallt, vilket innebär att molnens miljöförstörande effekt minskat. Ozonskiktet är inte lika pressat som tidigare.

– Från 2050 ska freonet vara borta från atmosfären och ozonlagret ska vara tillbaka på normala nivåer, förutsatt att vi människor inte hittar på något nytt, sa Rick McGregor vid Institutet för rymdfysik, IRF, till NSD tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om