Han vill flytta sametinget till Porjus

Ett nytt förslag kommer från socialdemokraten Sixten Eriksson. "Flytta sametinget till Porjus. I stället för att bygga nytt i Kiruna, där man inte vet var man ska placera byggnaden."- När Vattenfalls kontor är tomt och hotellet nyöppnat så vore det väl en fin lösning, säger han.

"Flytta sametinget till Porjus", föreslår Sixten Eriksson (S).

"Flytta sametinget till Porjus", föreslår Sixten Eriksson (S).

Foto: Marie Ridderström

PORJUS2011-02-03 06:00

- Den här tanken har funnits i Porjus tidigare, men det är väl ingen som riktigt lyft upp den. Sametinget kan ju vara här till man vet var man ska vara. Det verkar ta tid att få en plats. När Vattenfalls kontor är tomt och hotellet nyöppnat så vore det väl inte helt fel. De kan åtminstone titta på den här lösningen.

30-tal kontor
- Laponiakansliet kan också få plats i Porjus. Det finns ett 30-tal kontor i Vattenfallsbyggnaden. I samma byggnad finns en driftcentral där man kan bygga kontorslandskap och fem kontorsrum, säger Sixten Eriksson.

Sametinget i Sverige bildades 1993 och det finns planer på en egen parlamentsbyggnad i Kiruna. Den skulle ha börjat byggas år 200, men bygget är uppskjutet. LKAB har haft invändningar mot byggplaner på tomten "Sågverksarbetaren", då tomten hamnar på rasriskområdet om 30-40 år.

Många intresserade
År 2007 utsågs en ny tomt, kullen vid Matojärvi, men ännu är inget klart.

På grund av osäkerheten med tomtplats i Kiruna, har många kommuner, däribland Jokkmokk, anmält sitt intresse.

Vad talar för Porjus?

- Det finns inga motsättningar här, mellan samer och ortsbefolkning. Befolkningen består till 20 procent av samer, samma som i Jokkmokk. Det är nära till flyg, nära till Jokkmokk och Gällivare, 45 km åt vardera hållet. Porjus ligger centralt i det här läget. Vi vet att Sametinget äger frågan, det här är bara ett tips. Här finns också Laponiahuset som är nybyggt. Allt är färdigt för digital teknik i Porjus, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om