Arkivarier får pris

Eldsjälar det är en viktig förutsättning för föreningar och deras utveckling.Arkivkommittén i Porjus består av sådana, enligt landshövdingen.

Porjusgubben.

Porjusgubben.

Foto:

PORJUS2010-02-12 06:00
I går torsdag fick Porjus arkivkommitté ta emot den prestigefyllda utmärkelsen "Årets industriminne 2009".
En utmärkelse som det är få föreningar förunnat att mottaga. Samtidigt som vissa villkor ska vara uppfyllda för att en förening ska komma i åtanke.
- Bland annat ska både upplevelse och pedagogiska värden vara några av förutsättningarna, säger Bosse Lagerqvist, från Svenska industriminnesföreningen. Och det har en enig styrelse ansett att arkivkommittén här i Porjus uppfyller.
Feststämning
Det rådde lite av feststämning i Laponiahuset i Porjus i torsdags när utmärkelsen delades ut av landshövdinge Per-Ola Eriksson och Bosse Lagerqvist.
- Det känns verkligen att man trampar historisk mark när man befinner sig här i Porjus, säger Per-Ola Eriksson. För det är ganska precis 100 år sedan det första kraftverksbygget startade här ute i vad som då betraktades som ödemark.
Arkivkommittén, den kom till betydligt senare. 1962 bildades den i samband med att Vattenfall skulle fira sitt 50-års jubileum några år senare.
Lever fortfarande
- Meningen då var bara att den skulle finnas under ett par år framåt men den lever fortfarande, säger Alf Wallbing, som går in på sitt tolfte år som ordförande.
Under de gångna åren har kommittén hunnit samla på sig cirka 35 000 fotografier plus minst lika mycket skrivna handlingar om vattenkraftutbyggnaden i Porjus och kommunen.
Det mesta av det finns bevarat i Porjus gamla kraftstation, som invigdes 1915 och då i en tidningsrubrik kallades "Templet i ödemarken".
Kritisk
- Jag blev både glad och överraskad när vi fick besked om att arkivkommittén hade tilldelats den här utmärkelsen, säger Alf Wallbing. Men samtidigt var han kritisk mot det nuvarande Vattenfall.
- I dag har företaget mer eller mindre glömt sin historia, samtidigt som man vänder Porjus ryggen.
Arkivkommittén arbetar dock oförtrutet vidare. Deras senaste projekt är den så kallade 48-mannabaracken.
- Det fanns fyra av dem här när byggnationerna startade i Porjus och det här är den enda som finns kvar och om
något år hoppas vi att ha den återupprustad i originalskick, säger Alf Wallbing.
John Filipsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om