Stadigt uppåt för rabarberiet
Det började som en verksamhet vid sidan om. Nu är Alterhedens Rabarberi ett företag som sysselsätter tre personer på heltid och ytterligare fem personer sju månader per år. De senaste två åren har omsättningen ökat med 120 procent.
"Jag har inte märkt någon nedgång, vi har ökat vår försäljning med 120 procent de senaste två åren, säger Tord Nilsson, Alterhedens Rabarberi och ordförande i Svensk lantmat.
Foto: Bengt-Åke Persson
Nu har de 600 kvadratmeter lokalyta i Altersbruk. Här tillverkar de 50 olika produkter.
Deras glögg, sylter, marmelader och skorpor finns på alla möjliga och omöjliga platser. Munksylten säljs av Birgittasystrarna på klostret i Vadstena, andra gånger hittar du glöggen i mataffären.
Rabarberna tog över
Men i början fick du åka till Altersbruk eller till en marknad för att få tag på deras produkter.
- Det var ju inte det här som vi skulle göra. Vi var två personer som var uppväxta med lantbruk och som ville kunna arbeta på gården, men rabarberiet har bara växt i femton år.
I dag är Tord Nilsson ordförande för Svensk lantmat i landet och Maria Nilsson ordförande i den norra regionen. De arbetar med att utveckla sina produkter, att legotillverka åt andra och att utveckla olika vägar att nå konsumenterna.
- Vi måste tänka strategiskt. Vi har många produkter för att våra kunder, delikatessbutiker, presentbutiker och mindre matbutiker vill kunna köpa så mycket som möjligt av en tillverkare för att hålla nere kostnaderna för transporter.
Dessa butiker når Tord och Maria Nilsson genom att ställa ut på olika mässor i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Ica och Konsum når de genom att en av landets största grossister säljer deras varor.
- Men vi måste se till att våra sylter, marmelader och olika glöggsorter behåller sitt värde. Om vi finns bland de produkter som består av mest vatten och socker, och bara en liten del frukt och bär, då kan värdet bli lägre. Därför är det bättre att säljas i mindre butiker som talar för varan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!