Petri minns den första olyckan i Norrbotten

Dödsolyckan i Brännberg i söndags var inte den första i Norrbotten. I mars 1959 inträffade en liknande i Norrbotten med en stridsvagn som gick igenom isen. Pajalabon Petri Suikki, 78, minns det av ett speciellt skäl. ”Det var egentligen jag som skulle suttit i stridsvagnen”, berättar han.

PAJALA2017-03-30 06:00

De tidigare uppgifterna NSD hade var att olyckan inträffade 1958 mellan Morjärv och Vitvattnet. Det visade sig dock inte stämma. Det har varit ett flertal incidenter inom gamla P5:s verksamhet med stridsvagnar som gått igenom isen.

Men den enda dödsolyckan, innan tragedin i Brännberg i söndags kväll, inträffade den 13 mars 1959 i Övre Svedjan nära Tvärån i Älvsbyns kommun.

När det bara återstod ett par timmar av övningen inträffade olyckan.

En stridsvagn, av märket Centurion, som kördes av 19-årige Doroteabon Einar Eriksson med fronten först gick igenom isen över Tvärån. Vadstället hade rekats av Ing 3-trupper men det var en förrädisk dubbelis.

Förarluckan var öppen och Eriksson blev fast i stridsvagnen på två meters djup, där han drunknade. En annan ur besättningen tog sig ut via tornet på fordonet och försökte därefter dyka efter sin kamrat utan att lyckas.

I chock och panik sprang kamraten sedan till skogs, där han sedan hittades.

Petri Suikki från Pajala var med på övningen och minns händelsen mycket väl.

– Jag gjorde lumpen vid P5 1958/59 och utbildade mig till stridsvagnsförare, men lärde mig aldrig riktigt det så andreföraren i min vagn fick ta över. Det var Eriksson från Dorotea. Själv hamnade jag på målpluton och fick köra bandtraktor i stället. Och det var min tur det, säger han.

Sorgen var stor på regementet över det inträffade.

– Det var en hemsk händelse. Bara två, tre veckor innan muck, säger Petri Suikki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!