Föreningen Norden Pajala anordnade den 24 maj föreläsningen ”Koncessionsrenskötsel– till vilken nytta?”. Ett tjugotal personer kom för att lyssna på Håkan Forsén som har många års erfarenhet som ordförande i Sattajärvi sameby. Han guidade oss igenom regler som omgärdar renskötsel, och de är många.
Om vi backar bandet några hundra år, levde här i Tornedalen samer. Och tornedalingar. Samerna levde som nomader med sina renhjordar, och de bofasta jordbrukande tornedalingarna höll också renar. Befolkningen var beroende av ren som dragdjur och som en källa till föda, päls och hudar.
Sedan urminnes tider tillfaller rätten att sköta renar, endast samer. Ingen annan. Och renskötseln ska ske inom lappmarksgränsen. Med lappmark menas ungefär dagens Lappland.
Men för nittio år sedan insåg lagstiftarna att längs Torne och Kalix älvdalar hade samer och tornedalingar ”alltid” hållit sig med renar. Och det i ett område som ligger utanför lappmarken. Lagstiftarna kliade sig i huvudet och funderade på hur situationen skulle lösas, utan att samer och bofasta skulle kunna kallas för lagbrytare. Lösningen blev att införa koncessionsrenskötsel. Det innebär att Länsstyrelsen ger tillstånd till samer att bedriva renskötsel inom ett visst geografiskt område. Renskötseln gäller både samers och övriga ortsbors renar. De senare kallas för skötesrenar. Ett krav är dock att ortsbon ska äga eller bruka en jordbruksfastighet inom området.
Renägarna ingår i en sameby. Samebyn utför det praktiska arbetet med att ta hand om renarna och administrationen, men varje renägare beslutar om sina egna renar. Koncessionsinnehavare har en röst per tjugo renar, medan skötesrenägare endast har en röst. Ortsbon får ha max trettio skötesrenar.
Det finns åtta koncessionssamebyar, varav Sattajärvi är en. Länsstyrelsen har tilldelat samebyn rätt att hålla 1400 renar i vinterhjorden. Ledarvajorna är försedda med GPS. Detta och annan modern teknik, som fyrhjulingar och skotrar, ger förutsättningar för att bedriva renskötsel med få anställda.
Samebyn uppmuntrar boende i området att rapportera om renarna stör på tomtmark eller om de håller till alltför nära den stora vägen. Renskötarna ger sig omedelbart ut och styr undan renarna i sådana fall.
De största hoten mot renarna är trafikskador och rovdjur. I Pajalatrakten finns främst björn och kungsörn, men i andra delar av Sverige är det varg, järv och lo som utgör de största hoten.
De aktiva och kunniga mötesdeltagarna hade mycket att prata om. Den allmänna meningen var att koncessionsrenskötseln är till stor nytta. Koncessionerna innebär möjlighet att hålla anställda, ge renarna god tillsyn och traktens renar har goda renbetesområden. Framförallt tillför de ett välfungerande socialt kitt.