Tionde december närmar sig – dags för Nobelfest. Där samlas politiker, kungligheter, företagspersonligheter och andra gäster i stadshuset tillsammans med alla mottagare av Nobelpriset för att fira. Marja Hanhirova – serveringslärare vid Utbildning Nord – har anlitats som servitris för fjärde gången.
Hur känner du inför Nobelmiddagen?
— Det känns inget speciellt faktiskt. Jag har jobbat där tidigare. Visst känns det lite pirrigt i magen innan middagen börjar, men sen släpper det. Jag var lite nervös första gången i och med att jag inte varit med tidigare, men nu känns det inte på samma sätt som första gången.
Vad krävs det för att bli antagen som servitris på Nobelmiddagen?
— Man måste veta hur man serverar bra. Man kan inte vara nybörjare, för vi får ingen träning där utan den träningen vi får är hur man komma in i Blå hallen i Stockholms stadshus. Vi får ett häfte där all information står som vi behöver.
Hur brukar du förbereda dig inför en sådan middag?
— Nä, jag brukar inte förbereda mig något speciellt. Jag brukar åka en dag innan till Stockholm så att man är där i tid. Efter klockan 13 släpper de inte in någon så det är viktigt att man inte kommer för sent.
Det värsta som kan hända är förstås ifall man ramlar eller tappar någonting, har det hänt dig?
— Nä, jag har faktiskt aldrig tappat någonting eller ramlat. Men det finns risk för det eftersom det finns en massa kablar här och där. Men det har aldrig hänt mig. Tack och lov.