Projektets mål är att röja upp och förbättra framkomligheten till de många fiskevatten som finns i Tornedalen genom att bygga ut spångar, broar och bryggor. Det är ett av sju projekt i Tornedalen som beviljats stöd av Fiskeområde Tornedalen i en ny satsning.
Initiativet till att även göra det till ett integrationsprojekt för nysvenskar togs Tornedalens folkhögskola, som även är medfinansiärer till projektet.
- Jag såg möjligheten till att göra det till ett aktivt integrationsjobb. Något sådant här är ett ypperligt tillfälle för nysvenskar att få en regelrätt anställning samtidigt som de får lära sig språket, säger Tomas Mörtberg, rektor på Tornedalens folkhögskola.
Aktivt integrationsarbete
Mörtberg har länge tyckt att Sveriges integrationsarbete har varit alldeles för passivt.
Han menar att det måste satsas mer på att hjälpa nysvenskar till att bli en del av samhället och arbetslivet
- De flesta av dem vill ju jobba och då borde de också få göra det. Och även om jag tycker att det ska finnas jobb där de inte behöver en utbildning vill jag även skapa möjligheter för dem som vill vidareutbilda sig, säger han.
Tornedalens högskola planerar nu att till vintern även sparka igång kurser i socialt företagande riktat till nysvenskar.
Genom utbildningen hoppas Tomas Mörtberg att nysvenskarna ska få inspiration till att starta egna företag, gärna inom fiske- och naturvård.
Grönt kort
De fyra nysvenskarna, Tunkui, Sanwin och Peter Then Kwang från Burma samt Yusef Ahmad Hamid från Sudan kommer att arbeta med projektet fram till november och första steget till att integrera dem samt ge dem en utbildning har redan tagits.
Innan arbetet satte igång såg Tomas Mörtberg nämligen till att de fick ta grönt kort i att köra röjsåg samt säkerhet kring arbetet. Utbildningen, som genomfördes av Skogsstyrelsen, finansierades av Tornedalens högskola och Mörtberg ser det som en investering för framtiden.
- Det handlar givetvis om en säkerhetsfråga men jag ville också att de skulle få en utbildning som de kan ha nytta av, säger Tomas Mörtberg.