Fäbodlivet i Koivumaa - tornedalsk historia

I går firades Kulturhusens dag runt om i lan-det.Koivumaa fäbod öppna-de sina dörrar för allmänheten som fick ta del av ett stycke tornedalsk historia.

"Vilka här kan finska" frågade Olof Hederyd innan han läste upp en dikt på just finska. Nästintill alla händer var i luften.

"Vilka här kan finska" frågade Olof Hederyd innan han läste upp en dikt på just finska. Nästintill alla händer var i luften.

Foto: Lotta Nilsson

ÖVERTORNEÅ2009-09-14 06:00
Ett hundratal personer var med när dagen - ett arrangemang av Lions club, Korpen, Vuxenskolan och ABF - inleddes. Dörrarna till storstugan, bagarstugan och bastubyggnaderna, rian och sommarladugården stod på vid gavel för den som ville veta mer om fäbodlivet.
Det livet tilldrog sig dock inte i just dessa byggnader:
Lions club köpte anläggningen på 1980-talet och då lär alla ursprungliga byggnader ha varit i så dåligt skick att de inte gick att ta vara på.
Gåvor och ideellt arbete
Lösningen fick bli att gamla byggnader från trakten monterades ned och flyttades till Koivumaa fäbod.
Storstugan skänktes av Paul Larsson i Hirvijärvi, kaffestugan, rian och sommarladugården av Per Grape
i Korpikylä.
Många donationer och mycket ideellt arbete senare så är Koivumaa en oas strax utanför centralorten.
Ulla Palo arrenderar anläggningen av Lions och ordnar middagar, konferenser och annat som efterfrågas.
- Intresset för fäbodlivet är ganska stort. Vi har företag, föreningar och privatpersoner som besökare, säger hon.
Korpen försökte locka Övertorneåborna till motion denna dag, men den sju kilometer långa cykelturen från Övertorneå till Koivumaa lockade bara ett tiotal personer.
- Det är svårt att få ut folk, vi måste nästan hämta dem hemma numera, säger Hjördis Lakso som jobbat för Korpen i 30 år och upplever att det var lättare att locka ut människor förr.
De tio som cyklade var också med i en tipsrunda som trots allt slutade lyckligt eftersom alla fick pris.
Inget minnesmärke
I år är det 200 år sedan det finska kriget slutade och det var temat för dagen i Koivumaa. Olof Hederyd, från Vuono i Haparanda, föreläste om den delade historien, han berättade om katastrofen när Sverige förlorade allt som i dag tillhör Finland och att det, naturligtvis, betyder mycket för människorna
i gränsområdet.
- Jag kan aldrig sluta förvånas över att man från svensk sida inte har rest något minnesmärke över alla svenskar som dog. På den finska sidan finns tre minnesmärken. Det är skamligt hur Sverige hanterar den här frågan, säger Hederyd.
Dagen avrundades med guidningar på fäbodområdet och musikalisk underhållning av Övertorneås dragspelsklubb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om