Rivstart på kulturvecka

Kulturveckan i Överkalix har fått en rivstart.Invigningen hade exotisk touche med dansande barn och invandrarkvinnor.- Orientalisk dans är ett jättebra sätt att integrera invandrare med ortsborna på, säger magdansösen Malin Larsson.

Malin Larsson har sett till att orientalisk dans kommit för att stanna i Överkalix.  FOTO: BOSSE JOHANSSON

Malin Larsson har sett till att orientalisk dans kommit för att stanna i Överkalix. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Foto: bosse johansson

ÖVERKALIX2008-10-22 06:00
Fyra Överkalixflickor i åtta-tio-årsåldern vann publikens hjärta med sin slöjdans. De började träna för ett år sedan, under ledning av Malin Larsson.
- De brukar kalla sig Rock angels och lär sig otroligt snabbt. De har tränat bara en gång i veckan, förutom den senaste tiden då det har blivit två-tre gånger i veckan, berättar hon.
För Malin Larssons del började det med en ABF-kurs år 2000.
- Det var då jag blev såld av orientalisk dans, det som också kallas magdans. Därefter har jag gått kurser i bland annat Frankrike och Argentina.
Malin Larsson brukar uppträda
i samband med middagar och konferenser på hotellet. Dessutom tränar hon två grupper - förutom flickorna även en grupp med 16 kvinnor:
- Sex är infödda Överkalixbor, åtta från Colombia, en från Chile och en från Brasilien. Två mammor med döttrar är med. Alla tycker att det är kul, kroppen kommunicerar så man behöver inte kunna uttrycka sig perfekt med språket. Dansen betyder mycket, tillägger Malin Larsson.
Det bevisade även "Bränna burnin´ boots" som dansade line-dance på måndagens invigning av kulturveckan.
Ulven kulturfilial
Kulturlivet blomstrar i Överkalix, inte minst på ungdomssidan.
- Jag börjar betrakta ungdomsgården Ulven som en av våra kulturfilialer, sade landstingets kulturchef Maj-Lis Granström i sitt invigningstal.
Tolv rockband har kommit till genom ungdomsgården.
- Och det bara växer. Fjorton band är aktiva varje vecka och vi har större lokaler på gång, säger Jonas Karlsson, ungdomssamordnare i kommunen.
Frida Isaksson, 17 år, leder ett av banden som i övrigt består av tre killar.
På invigningen sjöng hon bland annat egna låten "Hemstan" som handlar om Överkalix.
- Musiken betyder hemskt mycket för mig. Jag har sjungit, spelat gitarr och skrivit låtar ganska länge, berättar Frida Isaksson.
På invigningen framförde Överkalix kyrkokör och skolans personalkör Tonsilarna höjdarlåten Bridge over troubled water. De började samarbeta under Kulturrallyt i fjol och för närvarande leder läraren Siv Larsson båda körerna.
Palt och stickcafé
Även resten av kulturveckan har ett brett och spännande utbud.
I dag blir det guidning i kyrkan med Gunnar Larsson. På kvällen spelar och sjunger Zombras i Nybyn och Gårk i Folkets hus, i Barents literature center berättar Kjell Lundholm om utländska resenärer i Norrbotten.
I Lansjärv i morgon blir det kyrkguidning med William Engman och paltlunch med underhållning av Kent Sohlman. Samt på kvällen aktiviteter i Vännäsgården, ungdomsteater i församlingshemmet, Ronja Rövardotter på Folkets hus och "Stickcafè" på Brännvalls anrika café.
Förnämlig bokgåva
På fredag har friskolan kulturafton med ryskt deltagande och Malin Larssons dansgrupper. På Ulven blir det gratisrock, även på lördag då rockgrupper från hela länet deltar.
Hela veckan pågår utställningar
i Folkets hus och i biblioteket.
Kulturveckan avslutas på lördag med Öppet hus i skolorna.
Ett tips: på Strandskolan visas bilder och filmer från skolans tidigare år och alla besökare får Olof Hederyds förnämliga bok "Överkalix del 2".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om