– Manfår mer hopp om en framtid i Sverige, sa 15-åriga Farid Hussaini leende efteråt.
Han var en av omkring femtio dari-talande ung-domar som lyssnade till Mustafa Panshiri. I danslokalen i Folkets hus där evenemanget ägde rum blev det mycket värme och skratt – men också allvar.
– När jag kliver in och pratar killarnas språk har de lättare att ta till sig det jag säger, säger Mustafa Pan-shiri.
Själv kom han till Sverige från Afghanistan med sin familj som elvaåring. Idag jobbar han heltid som polis i Linköping.
– Den resan är också något jag brukar dela med mig av för att visa att det går.
Föreläsningarna gör han utanför polisyrket – för att han hoppas kunna göra skillnad:
– Bäst når man ut till de ensamkommande när de är nya i landet. Demokrati är en röd tråd. Men jag berättar också vad som händer om man begår brott och tar droger. Att det finns register som gör att man får svårt att få jobb och ta körkort, säger Mustafa Panshiri.
Ett aktuellt ämne är sexuella trakasserier i simhallar:
– När jag var ny i Sverige hade jag aldrig heller sett en tjej i bikini. Det blir mycket tankar. Jag brukar säga att man kan få titta, men inte gå fram och röra, säger Mustafa Panshiri.
I Överkalix passade han även på att ge tips om hur man lättare lär sig svenska. Med glimten i ögat kollade han också om ungdomarna vet vem som bestämmer i Sverige. Zlatan visade sig vara svaret, vilket lockade till en hel del munterhet. Efter föreläsningen ville många ta selfies tillsammans med Mustafa Panshiri.
– Man är stolt över att en landsman är polis i Sverige, sa 15-åriga Hadi Baharan och fick medhåll av kompisarna Morteza Faghiri, 16 eller 17 år, Farid Hussaini, 15 år och Hussein Haydari, 16 år.
På frågan om det är lättare att ta till sig råd från en som talar samma språk och delar liknande erfarenheter svarade alla ja.
– Vi är inte vana vid att kunna lita på poliser, men nu vet vi att det går i Sverige, tillade Farid Hussaini.
Det märktes även under föreläsningen när ung-domarna fick berätta vad de skulle vilja jobba med och två tjejer sa – poliser.
Mustafa Panshiri ler:
– Precis vad vi behöver.
Bakom arrangemanget stod Överkalix För Alla, en ideell förening med mål att underlätta integrationen.