Linnéa avlar på hästar av toppklass

Linnéa Karlsson, 24 år, i Grelsbyn i Överkalix satsar på arabhästuppfödning. Första egna arabhästen köpte hon år 2002. Det var en ettårig hingst från Kullatorp arabstuteri nere i Skåne. Hingsten väckte Linnéas intresse för att börja satsa på avel av arabhästar. Årets fölomgång på Norrskensaraber är den första med Linnéa Karlsson som uppfödare. I år har det fötts tre föl och ett av avelsstona väntar föl även nästa sommar.

Foto:

Överkalix2008-08-09 06:00
Redan 1983, innan Linnéa var född, kom det första avelsstoet till gården i Grelsbyn. Arabstoet hette Zabeya och var importerad från England. Yvonne Karlsson, Linnéas mamma, gav stuteriet namnet Norrskensaraber.
I början av 1990-talet blev det en storsatsning på minishetlandsponnyer. Ett 40-tal av rasen har fötts på familjen Karlssons gård, alla döptes de med prefixet Påninas.
I dag ägnar sig Yvonne åt hunduppfödning och sin hundklipperia. Men stuteriet lever vidare, nu i dottern Linnéa Karlssons regi.
I stallet står åtta arabhästar - en avelshingst, ett ungsto och tre
avelsston med föl vid sidan.
Tre föl födda i sommar
Linnéas egen avelshingst, skimmeln Eurythmics, är far till hingstfölet Zaraghasse, modern heter Zoee och är efter Khidar.
- Det här fölet kommer nog att bli stor. Man ser redan nu att han är större än de andra fölen i hagen, säger Linnéa Karlsson.
De två andra fölungarna är efter hingsten ML Khadir som står i Umeå.
- Jag hittade Khadir på en hemsida och blev intresserad av att använda honom till mina ston. Han har en fin härstamning och han är visad på utställning utomlands med bra resultat.
ML Khadir (e. Khidar) har fått en andraplacering på utställning i Ströhen i Tyskland. Även på riksutställning i Sverige har han blivit tvåa i sin klass. Linnéa åkte till Umeå för att se hingsten i verkligheten. Hon gillade vad hon såg, och i dag finns ett stoföl och ett hingstföl efter ML Khadir på gården i Överkalix.
- Stofölet ska jag behålla. Hon kommer att betäckas med min hingst Eurythmics i framtiden, berättar Linnéa Karlsson.
Båda fölen efter ML Khadir har Linnéa tänkt visa nästa sommar på en större utställning, gärna på Blommeröds årliga show i skånska Höör. Det kommer att bli en resa på över 300 mil tur och retur!
Unghästarna kommer att förberedas för uppgiften, hon kommer att träna dem på att ställa upp sig korrekt och se till att de ser fina ut i kroppen. Rätt hull - ingen rondör, men inte heller för slanka. Även gårdens hingst Eurythmics vill Linnéa ställa ut i större sammanhang.
Framgång på utställning
I år har Linnéa visat fyra hästar som hon har utställningstränat. Hästarna visades på den internationella arabhästutställningen som var i Piteå för tre veckor sedan. Det blev mycket springande, men det gav också bra utdelning.
Umeå-ägda treåriga hingsten ML Khadir (e. Khidar) vann sin klass.
Egna hingsten, sjuåriga Eurythmics (e. Wadim), blev reserv champion.
Fuxfärgade tvååriga stoet Constantia (e. Premier) vann sin klass.
Bruna ettåriga stoet Saulejma (e. Eurythmics) som står i Örnsköldsvik vann klassen: Most classic head.

Grunden till att Linnéa Karlsson har blivit en så skicklig hästvisare, så kallad handler, har hon fått bland annat genom den praktik hon gjorde hösten 2004 på Kullatorp arabstuteri i Skurup i Skåne. Där fick hon under handledning lära sig hur man ska förbereda, träna, ställa upp och klippa hästar inför utställningar. Hon lärde sig även mycket om avel och härstamningar.
Även förra sommaren förkovrade Linnéa sig i att visa häst. Sin semester tillbringade hon med att göra praktik hos proffshandlern Maria Holgersson i Dalby i Skåne. Linnéa hjälpte till med att förbereda Holgerssons hästar för utställningsringen.
Linnéa har också vid två tillfällen deltagit på utställningskurser för internationellt kända handlern Johanna Ullström som är bosatt i Belgien.
Pris för Bäst visade häst
Linnéa började tidigt med att hantera hästar. På sto- och unghästpremiering provade hon i unga år att visa häst. När Hushållningssällskapet arrangerade premiering i Björsbyn 1992 visade hon Englands-importerade minishetlandsstoet Toyhorse Princess Burmese.
Bara åtta år gammal, i konkurrens med vuxna hästvisare, knep Linnéa Karlsson priset som delades ut till bästa hästuppvisare.
Avelsmålet för Linnéa och hennes stuteri är att få fram hästar med utmärkt arabtyp och temperament. Särskild vikt lägger hon vid att hästarna ska ha lång hals och bra rörelser. Det är också önskvärt att de får stora vackra ögon, vilket är en del av arabhästens signum.
Hon tycker mycket om polska blodslinjer och hon gillar också mixade blodslinjer som har mycket polskt inslag. Egna hingsten Eurythmics är av polsk härstamning.
Nästa sommar väntar Linnéas fyraåriga sto JB Balalinka (e. CE Magnum) föl med Eurythmics. Hon ser fram emot att i framtiden få se fler föl efter sin avelshingst.
- De två avkommor som Eurythmics har lämnat ser jättefina ut. En av dem fick nyligen pris för vackrast huvud, det var på utställningen i Piteå, berättar hon.
Linnéa ägnar en hel del tid till att träna och rida Eurythmics. Hingsten kan till exempel gå i spansk skritt och stegra på kommando, konster som Linnéa själv har lärt hästen. Och att lära hästar utföra trix, har hon gjort förr.
- När jag var yngre lärde jag våra minishetlandsponnyer att lägga sig ner på min uppmaning.
Linnéa är noga med träningen
Att träna ger resultat. Linnéa Karlsson och Eurythmics var helt i samklang när de tog reservchampionatet i Piteå i juli. Och att de är samspelta som team har de visat upp förr. När Eurythmics avelsvärderades i Boden 2005 var det Linnéa som red honom på ridprovet. De hade övat inför uppgiften.
Resultatet blev 42 poäng av 50 möjliga, vilket var den högsta poängen på ridprovet som delades ut till en arabhäst i Sverige det året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om