Gertrud Lång
Hon var dotter till Einar och Agnes Lång, född Hansson.
Modern avled vid förlossningen när fjärde barnet föddes och då var Gertrud sju år gammal.
Den sociala tryggheten var vid den tiden inte utbyggd varför det nyfödda barnet efter ett halvår i sjukstugan togs om hand av fastrar och en moster, tills hon vid två års ålder kunde komma hem till syskonen.
Fadern som var skogsförman, hade arbeten på olika håll, bland annat i Västerbotten och barnen fick tas om han av hembiträden. Vid unga år fick Gertrud tillsammans med sina två äldre syskon ta ett stort ansvar för familjen och gården. Fadern fick senare fast arbete i Överkalix och det blev något enklare för honom att dra försorg om familjen och jordbruksfastigheten, men de tre äldsta barnen fick tidigt börja sköta gårdens allehanda sysslor.
Vid vuxen ålder arbetade Gertrud en tid på lasarett i Södertälje, men återvände snart till föräldrarhemmet i Boheden, där hon tog ansvar för hushållet åt fadern och sin äldre bror. Hon var en erkänt duktig husmor och höll god ordning i hemmet.
De senaste 24 åren i sitt verksamma liv arbetade Gertrud på Brännagården och skötte dessutom föräldrarhemmet med noggrannhet och omtanke. Hon var mycket angelägen om att hålla hemmet rent och prydligt och tog väl hand om fadern, som tack vare hennes goda omsorg kunde bo i hemmet ända till sin död.
Hon var en plikttrogen och ansvarsfull person, generös och omtyckt.
Hennes och broderns hem var en uppskattad samlingsplats för släkt och vänner, ett ställe där samvaron präglades av glädje och humor.
De tre sista åren av sitt liv bodde Bertrud på Brännagården, där hon fick njuta av en trygg ålderdom efter det att krafterna hade börjat sina. Slutet av sin tid på Brännagården var hon mycket bräcklig, men tack vare en god och kärleksfull vård fick hon ända till slutet behålla sin mänskiliga värdighet.
Hon sörjes närmast av fosterson med familj samt syskonen med familj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!