Energioptimering - ren vinst i kronor och miljö

Genom energieffektivisering sparar Överkalix kommun in över en miljon kronor per år på sina fastigheter. Det är inte bara en vinst för den kommunala ekonomin utan även för miljön.- Det här har uppnåtts med enkla medel, utan stora investeringar, säger Kenneth Sköld, teknisk chef i kommunen.

Peder Lövgren, energitekniker för Schneider electric och den som hållit i energioptimeringen i Överkalix.

Peder Lövgren, energitekniker för Schneider electric och den som hållit i energioptimeringen i Överkalix.

Foto: Maria Engström-Anderss

ÖVERKALIX2010-12-22 06:00

Överkalix kommun har slutit ett avtal med Schneider electric om energioptimering av kommunens hela fastighetsbestånd. Totalt är det 30 fastigheter på sammanlagt 35 000 kvadratmeter, allt från skolor och äldreboenden till industrihus och garage.

- I det första steget gjorde vi en total energikartläggning med statistik för tre år tillbaka som underlag. Vår analys visade direkt att det fanns potential för besparingar när man ser på energiförbrukningen kontra lokalytorna, säger Thomas Bäckman, affärsutvecklare för Schneider electric i Norrland.

Nästa steg var att handgripligen justera, kalibrera, byta ut läckande ventiler och genomföra andra åtgärder som minimerar energiläckor - samtidigt som en långsiktig kartläggning genomförs, med åtgärdsprogram och förslag på kostnadseffektiva investeringar.

25 procents besparing
- Bara på dessa enkla åtgärder är vi nu uppe i 25 procents besparing - trots att inga stora investeringar ännu har gjorts, säger Thomas Bäckman.

- Fortsätter det så här kan man verkligen tala om succé, säger Kenneth Sköld.

Inga kostnader för kommunen
Idén med energioptimeringen är att avtalet inte ska innebära några kostnader för kommunen. I stället delar kommunen och Schneider electric lika på de pengar som sparas in på uppvärmning, ventilation och varmvatten.

- Vi använder vår halva till att betala våra mantimmar och kommunen återinvesterar sin halva i fastigheterna och genomför ytterligare energibesparande åtgärder för de pengarna. På det här sättet kostar inte programmet kommunen någonting, inte ens i initialskedet, och samtidigt frigörs pengar till investeringar som både är energibesparande och ökar värdet på fastigheterna, säger Thomas Bäckman.

Styrning och övervakning
Nyckeln i energioptimeringsprogrammet är effektiv styrning och övervakning. Genom att all styrning och övervakning kan utföras via webb-baserade applikationer syns det direkt om någonting är fel och kommunens tekniker kan genast gå in och genomföra åtgärder endast med några knapptryckningar på en dator.

- Det är jättekul att vi har full stöttning av politikerna i det här arbetet. Vi planerar att gå vidare och miljöcertifiera stadshuset enligt Green house-standard, säger Kennet Sköld.

- Det är lite missvisande att klimatdebatten har fokuserats på bilarnas koldioxidutsläpp. 40 procent av koldioxidutsläppen i världen kommer faktiskt från uppvärmning av fastigheter. Energioptimering sparar inte bara in stora pengar utan minskar också koldioxidutsläppen. Genom att Överkalix kommun sparar en miljon kronor per år i energikostnader så minskar också koldioxidutsläppen med 200 ton per år, säger Thomas Bäckman.

Fakta Energioptimeringsprojektet

Avtalet är treårigt och startade i juni. Schneider electric trimmar in de olika systemen för värme och ventilation i fastigheterna. Därmed sparar kommunen pengar.

Besparingen hittills är 25 procent utan att kommunen har haft några extra kostnader, eftersom besparingen betalar Schneider electrics tid.

Minskad miljöpåverkan hittills, på fem månader, är 58 ton koldioxid. Det motsvarar 130 flygresor Stockholm-Phuket, 617 flygresor Luleå-Stockholm eller 33 500 mil bilresor.

Denna besparing är gjord på sommaren och hösten, totalt fem månader. Under vintern blir besparingarna ännu större. Totalt beräknas koldioxidutsläppen minska med 200 ton årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om