De ska driva anrika Nilles

I mer än ett halvt sekel har den ­anrika vägkrogen fått trafikanter och andra att stanna till. Nu tar tre unga syskon över Nilles Bar & Stugor.

INGEN NYKOMLING. Sebastian Cramling har jobbat i verksamheten sedan han var 18 år.

INGEN NYKOMLING. Sebastian Cramling har jobbat i verksamheten sedan han var 18 år.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2017-01-03 06:00

– Det ska bli ännu roligare att sköta rörelsen själv, ­säger 22-åriga Frida Cramling.

Hon är en i syskontrion som från och med nyårs­dagen har hand om restaurangen vid E10 i västra Svartbyn. De andra är hennes två äldre bröder Sebastian Cramling, 28 och Freddy Cramling, 26. Tidigare ägare är familjen Landin som även driver fiske- och vildmarkscampen i Jockfall.

– Anledningen att vi säljer är just att vi vill lägga all energi där. Just nu bygger vi ut med fler stugor till en året runt-anläggning, berättar Ann-Sofie Landin.

Hon och hennes man köpte ”Nilles” för tio år sedan, 2007. Men rörelsen har funnits betydligt längre än så. Faktum är att den startades redan 1960–61 av Lis Marie Nilsson tillsammans med hennes man Martin ”Nille” Nilsson.

Från början bestod företaget av en liten kiosk. Men under årens lopp har såväl verksamheten som lokalerna byggts ut. Numera ingår till exempel fem stugor för uthyrning. De nya ägarna är inte heller några dunungar trots sina unga åldrar.

– Jag har jobbat här sedan 2007, då jag var 18 år. Med allt, men framför allt med att baka pizza, säger ­Sebastian Cramling.

Han är den som kommer att ha huvudansvaret för driften. Systern Frida som har arbetat periodvis i restaurangen under tre år lär också kännas igen av gästerna. Liksom de två övriga anställda som även de blir kvar. Äldre brodern Freddy Cramling kör skogsmaskiner till vardags:

– Jag ska hjälpa till på ­helgerna.

Kan kunderna vänta sig något nytt?

– Det ska bli lite mer hemlagat: till exempel egengjorda pannbiffar och husets egen hamburgare. Sedan får vi väl se, säger Sebastian Cramling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om