"Alla måste engagera sig"

Många Överkalixbor hade lockats till Utvecklingsbolagets möte på fredagskvällen. På schemat stod kommunens framtid och det påbörjade näringslivsprojektet.

ÖVERKALIX2009-02-02 06:00
- Gör vi inget nu dör vi sotdöden, sa Överkalix Utvecklings ordförande Jouni Pahikka-aho.
Nye projektledaren Lars Persson från Luleå informerade om bolagets EU-stödda projekt Invest in Överkalix. Det startades i juli 2008. Målet är att locka till nyetableringar, nyinvesteringar och satsningar inom befintliga företag - och att generera 50 nya arbetstillfällen fram till projekttidens slut den sista juni 2011.
- Jag tror att det finns väldigt mycket att utveckla inom besöksnäringen och andra områden i Överkalix. Men det här är inte något som jag eller styrgruppen klarar på egen hand. Hela projektet är beroende av ett stort engagemang från näringslivet och Överkalixborna, förklarade Lars Persson som tidigare jobbat åt landstinget och med projektet Bottenviksbågen, och nu ska arbeta två-tre dagar i veckan i Överkalix och övrig tid hemifrån.
Ett led är att starta arbetsgrupper inom turist- och upplevelsenäring, livsmedelssektor, energi- och skogsnäring och tjänstesektor.
- Projektet innehåller inga pengar till stora etableringar, men förhoppningsvis ska vi kunna arbeta fram bra affärsidéer, kommenterade Lars Persson.
Redan på fredagskvällen kom en rad tankar och förslag från de cirka 80 deltagarna. Däribland en upprustning av utsiktsplatsen på Brännaberget, odling av antioxidantrika norrbottensbär- och grönsaker samt satsningar på förbättrade fisketurismförutsättningar.
- Det är viktigt att knyta ihop projektet med andra pågående projekt, sade Per-Henning Åström, entreprenör
i byggbranschen och en av eldsjälarna bakom skoterleden Arctic Trail.
Tidigare näringslivschefen i Kiruna, Jukka Ollie, föreslog en satsning på kryssningsturism, och påpekade att denna besöksgrupp redan nu transporteras från kusten med helikopter till Kiruna.
-  Sätt styrgruppen på plats, Lars Persson, och låt dem inte bry sig för mycket. Det har blivit så tidigare, tipsade Berit Drugge, som varit verksam i företagsgruppen i många år men numera är pensionär.
Hoppas på de unga
Mycket hopp sätts till de unga.
-  Jag både hoppas och tror att besöksnäringen är något som kan öka i framtiden. Det är något jag själv är intresserad av och kan tänka mig att engagera mig i, sa Ida Larsson, 19 år.
Men det har varit möten och kraftsamlingar förut. Vad är skillnaden den här gången?
- Det som har varit tidigare har aldrig haft den här digniteten. Det här kan också vara sista chansen för kommunen. Gör vi inget nu dör vi sotdöden, avslutade Pahikka-aho.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om