Vi som var unga under 60- och 70-talen växte upp med sirapslimpan, småfrallorna, söndagdssteken med brunsåsen och som efterrätt serverades brylépudding. Det gick ingen nöd på oss. Men att stå framför dagens bröddiskar och det enorma utbud av varierad mat är någonting annat. Vårt eget resande, men framför allt den stora invandring av arbetskraft som tog fart under 60- och 70-talen till bilfabrikerna, varven och sevicenäringarna gav oss inte bara mer materiellt välstånd utan också en rikare vardag vid våra middagsbord. Mer mångfald och roligare mat helt enkelt!
I vår huvudstad Stockholm finns numera människor från 193 olika länder. Av hela vår befolkning i Sverige på ca 10, 4 milj invånare är ca 25 procent personer med utländsk bakgrund. I Luleå bor 90 olika nationaliteter. Av Luleås cirka 78 000 invånare är det med andra ord ganska många med en bakgrund från ett annat land. Människor som är medarbetare inom de flesta områden i våra samhällen. Sjukhusen, industrierna, kommunsektorerna och sevicenäringarna är idag mycket beroende av arbetskraft som kommer från andra länder.
Jag hamnade i en akut situation på Sunderby sjukhus i våras. Jag kunde inte undgå att lägga märke till hur många som arbetade på sjukhuset med en annan bakgrund än min egen. En av de första jag mötte när jag åter öppnade ögonen var en sköterska som kommit från Iran och nu bodde i Göteborg, men som arbetade extra på Sunderby sjukhus. Hon var en av alla de som bidrar till att vår sjukvård fungerar och i de allra flesta fall mycket bra. Jag förstod från en av läkarna, att utan den arbetskraft som finns från andra länder på våra sjukhus idag skulle det inte fungera som nu.
Min mor och hennes kompisar som är äldre och behöver hjälp i vardagen får det i stor utsträckning från medarbetare med utländsk bakgrund. Enligt SCB:s beräkningar kommer behovet av medarbetare inom äldrevården att öka snabbt från dagens redan bristsituation. Från 1920-talet har vår medellivslängd ökat med dryga 23 år för båda könen och den fortsätter att öka och vi blir många fler äldre. Enligt SCB kommer det att behövas cirka 160 000 nya medarbetare till vård och omsorgssektorn fram till 2035. Var ska alla de komma ifrån frågar sig bland annat Jöran Rubensson tidigare ordförande inom SPF och som arbetat mycket med äldrefrågorna.
Jag har inte skrivit dessa rader som ett debattinlägg utan mer som en reflektion över vilken betydelse alla grupper har för vårt land och vårt Luleå. Under den sköna sommaren som var, satt vi ofta vid Södra hamnplan och njöt av väder men också av den mångfald av aktiviteter och folk som umgicks. Hamnplanen har utvecklats till en mångkulturell mötesplats mer eller mindre av människors eget behov av att umgås och ha kul tillsammans. Precis som det ska vara!
Måhända finns det olika uppfattningar om invandrare och mångkultur, men när det verkligen gäller, så hoppas vi alla att David Isak, Robin Quaison, Dejan Kulusevski, Ken Sema och kanske också Zlatan Ibrahimovic är med och ordnar så att Sverige når ända fram till fotbolls VM. Heja Sverige!