Går man tillbaks i tiden 30 år, så var vintern en årstid i Norrbotten när man drog ner toppluvan över öronen och övervintrade. Går man däremot framåt lika länge så har vintern i Norrbotten blivit något av en guldgruva. 1989 byggdes den första versionen av Ice Hotel i Jukkasjärvi. Idag är Ice Hotel ett av de mest kända varumärkena när det gäller vinterturism i världen. I utvecklingssammanhang är 30 år inte lång tid. Ändrade attityder, kreativitet och duktiga entreprenörer har gjort snön och kylan till en stor naturtillgång som producerar såväl pengar som arbetstillfällen i hela Norrbotten. Skidåkning i alla former, biltester, slädhundsturer och norrsken för att nämna några starka produkter. Produkter som återvinns år ut och år in och det flesta prognoser och spådomar säger att vinter och äventyrsturismen fortsätter att växa.
Vad ett varmare klimat kommer att betyda för vinterturismens framtid världen över är det väl ingen som riktigt vet när det gäller hur fort det sker och hur stora förändringarna kommer att bli. Men ett varmare klimat är ett uppenbart hot för vinterturismen vilket märks redan idag ute i Europas länder där man är beroende av snö och kyla. Snökanoner och lastbilstransporter med snö får numera hjälpa till att skapa skidbackar och skidspår.
Vintern 1998/99 var något mildare än vanligt än normalt i Norrbotten, om man ser till hur vintern sammantaget blev det året. Men i januari 1999 small det till ordentligt i termometrarna. 27 januari uppmättes minus 49 grader i Karesuando. Dagen efter den 28 januari var det minus 41 grader i Luleå. Alla orter i Norrbotten hade uppmätt temperaturer under 40 grader i slutet av denna vinter. Bussar, tåg, skolor och verksamheter stod stilla i den brutala kylan. I Kiruna som hade snöfestival vid den här tiden klarade inte maskinerna kylan. Dom enda som kämpade på i kylan var snöskulptörerna från olika delar av världen. Köldrekordet i Sverige och i hela Norden har Vuoggatjålme i Arjeplog från den 2 februari 1966 med 52,6 grader.
Men det är en bit upp till världsrekordet som är minus 93,2 grader som uppmättes i augusti 2010 i Drottning Mauds Land på Antarktis. I så kalla temperaturer fryser ögon, näsa och lungor igen på några minuter.
Luleå var tidigt ute med det coola. 1906 byggdes kallbadhuset Stora Skuggan vid Gültzaudden. Badet blev snabbt populärt och lockade även långväga badsugna hälsofrämjare. Kalla bad var och är enligt kallbadarna själva toppen för hälsan! Inträdet kostade 10 öre i det nya kallbadhuset. I skrifterna kan man läsa, att efter det första succéåret fick ett femtiotal skolbarn bada och få simundervisning gratis i kallbadhuset av löjtnant Ullman och direktör Isaksson. Nu hörs röster igen om att bygga ett nytt kallbadhus i Luleå. Ett bad som ligger i tiden då intresset för kalla bad växer snabbt. Ett bad som skulle ge en profil till Luleå som så väl behövs och bara namnet Stora Skuggan vore ju nåt att sätta på badkartan!