Samisk seger i vasaloppet 1929

J.A. Persson – en av fem norrbottniska Vasaloppssegrare.

J.A. Persson – en av fem norrbottniska Vasaloppssegrare.

Foto: Vasaloppet

Noterat2023-03-03 08:00

Det börjar dra ihop sig till vasalopp. Norrbottniska åkare har varit först till Mora fem gånger. Sven Utterström 1925, Konrad Pettersson 1927, Johan Abram Persson 1929, Verner Lundström 1930 och i modern tid Sven-Åke Lundbäck 1981. Modern å modern, det är 42 år sedan Sven-Åke segrade. Christer Majbäck var tvåa 1997. På 20-talet dominerade åkare från Norrbotten tävlingen. Nu ska vi fokusera på fiskesamen och vargjägaren J.A. Perssons seger 1929.

I Arjeplog hade man två åkare som var i stort sett lika bra, Emil Lundström och J.A. Persson. Arjeplog SK gick runt på samhället och samlade ihop pengar till Vasaloppsåkarna. Pengarna räckte bara till en, lotten föll på J.A. Handlare Davidsson i byn var lite snål. J. A:s chans att vinna var i stort sett obefintlig, tänkte han. Han erbjöd att hämta honom i Jörn med den nyinköpta bilen om han segrade. Vilket han gjorde med lejd chaufför. Hans körkunskaper var undermåliga för de 20 milen.

J. A. Persson levde på Tjeggelvas stränder i den lilla byn Skierfa. Han var fiskesame, bärare till turister men framför allt räv- och vargjägare. Vargjakten med brodern gav god kondition och fysik. På måndag före loppet anlände han med tåg till Mora med en massa Luleå- och Bodenåkare. På onsdagen skidade de upp till Sälen för att förbereda sig. Tidens stora stjärnor Uttern och Särna Hedlund bojkottade loppet för att de året tidigare inte fått dela på segern.

Prins Gustav Adolf ropade ”Gå” och fältet var iväg. Algon Stoltz från Boden tog täten. J. A. låg ganska långt ned, det som bekymrade honom var han att glömt vällingflaskan. Vid sista kontrollen vid Långlet, sju kilometer från mål var tre åkare tillsammans: Helge Wikström, Luleå SK, Anders Ström, Mora och J. A. Persson. När tre kilometer återstod gjorde Persson ett ryck och fick lucka. Han åkte i trance, skidorna fick vingar. Han tänkte på Tjeggelvas och den blinde fadern på hemmet som fått låna en radio.  Wikström var känd för att vara rapp i käften ropade till Ström:

– Nu for lappfan å vann!

J. A. segrade med tiden 6.38.22. Åtta sekunder före Olle Lingvall som gått starkt på slutet. Trea var Wikström och fyra Ström. 

Dagens Nyheters utsände skrev ”det är skada att ingen äkta svensk vann loppet”. Svenskheten omfattade inte fiskesamer som levde på Tjeggelvas stränder. Dalademokraten skrev: ”Han såg så innerligt hygglig och enkel ut att man unnade honom segern”. 

Idrottsbladet antog att han var skogsarbetare som alla andra:

– Jag är inte skogsarbetare. Jag är en fri man, jägare och fiskare, och strövar hela året runt på mina fäders marker.

Vid hemkomsten samlades alla i Lill-Davids biograf, tjärfacklor ledsagade vår hjälte. Fjälldoktorn Einar Wallquist höll tal:

– Det finns tre milstolpar i Arjeplogs historia. Silverfyndet i Nasafjäll, Laestadius väckelserörelse och J.A. Perssons seger i vasaloppet.

Skidhjälten sa ingenting, han var tagen av situationen. Några dagar senare skrev han ett tack i Norrskensflamman.

Tack!

Vasasegraren får härmed framföra sina hjärtligaste tack för all den hyllning som kommit mig till del vid ankomsten till Glommersträsk, Arvidsjaur och Arjeplog den 5 mars. 

Leve Arvidsjaur, leve Arjeplog!

Johan Abram.

J. A. Persson blev 73 år. Han avled 1971 och begravdes på vasaloppsöndagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!