Svenskan tar dem till Kalix

Fyra studenter från olika länder studerar just nu på svenska vid folkhögskolan i Kalix.- Jag tycker om främmande språk och svenska är det vackraste språket förutom slovenska, säger Iva Klemencic.

Giorgi Usharauli, Iva Klemencic, Alesia Malaletkina och Todor Gardos har alla ett gemensamt intresse i det svenska språket och det har tagit dem till Kalix.

Giorgi Usharauli, Iva Klemencic, Alesia Malaletkina och Todor Gardos har alla ett gemensamt intresse i det svenska språket och det har tagit dem till Kalix.

Foto: Susanne Jansson

Norrbottens län2009-03-23 06:00
Studenterna kommer från Slovenien, Ungern, Vitryssland och Georgien och intresset för det svenska språket har fört dem till Kalix.
De har alla fått terminsstipendier från Svenska institutet och ska studera på Kalix folkhögskola under våren.
- Det är svårt att skaffa erfarenhet utan stipendier och det är många som söker, så vi är lyckliga som får läsa svenska här, säger Iva Klemencic.
Hon är 26 år och studerar journalistik och tyska i hemlandet Slovenien. Hon har utöver utbildningen även läst svenska under två år. Iva Klemencic har varit i Kalix en gång tidigare när hon gick en sommarkurs 2007 .
Älskar vinter och snö
- Jag är jätteglad att jag fick komma tillbaka till Kalix eftersom jag känner människor här och dessutom älskar jag vinter och snö, säger Iva Klemencic.
De tre andra studenterna gick samma år en sommarkurs i Dalarna.
- Det är roligt att nu få vara i norra Sverige för annars hade jag aldrig kommit så här långt upp, säger Todor Gardos.
Han är 22 år och går fjärde året på en femårig utbildning i Ungern där han läser svenska och filosof.
Svensk postmmedernism
- Jag läser skandinavisk litteratur och tycker mycket om svensk postmodernism. Om man är intresserad av främmande språk vill man inte alltid läsa de stora språken, säger Todor Gardos.
Vad är skillnaden mellan att läsa svenska i Sverige och utomlands?
- Man blir trött. När man läser svenska här tänker man hela tiden på svenska också. Hemma tänker man på sitt hemspråk. Här vänjer man sig att prata svenska hela tiden. Men här läser man inte lika mycket grammatik som vi gör hemma, säger Todor Gardos.
Iva Klemencic håller med.
- Det är faktiskt skillnad på det svenska skolsystemet, man läser mycket mer grammatik i Slovenien än vad studenter gör i Sverige, säger hon.
FAKTA Stipendieri Svenska
Kalix folkhögskola har i omkring 10 år tagit emot cirka två - tre utländska stipendiater per termin.
Svenska institutet placerar studenterna på olika skolor och utdelar terminsstipendier. Stipendiaterna betalar resan själva men får fickpengar från Svenska institutet. Folkhögskolan står för boende och mat.
Drygt 200 universitet i ett fyrtiotal länder runt om i världen anordnar kurser i svenska.
Källa: Erik Söderlund, Kalix Folkhögskola och www.si.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!