Stor släkt ska bli bok. . .

Lars Thörnevalls mamma bor i Boden. Han håller på att skriva en bok om hennes stora släkt och alla sina kusiner.

Lars Thörnevalls mamma bor i Boden. Han håller på att skriva en bok om hennes stora släkt och alla sina kusiner.

Foto: PRIVAT

Norrbottens län2009-05-23 06:00
Stockholmaren Lars Thörnevall håller på att skriva en bok om släkten Lind. Hans morfar Axel såldes på auktion som femåring och hann sedan skaffa nitton barn.
Lars Thörnevall har besökt länet under maj och försökt leta fram barnbarnen till stamfadern Axel. Dennes mor dog när han var fem år och fadern var okänd. Axel Lind jobbade som dräng i Svensbyn och var gift två gånger. Han19 nitton barn som alla var födda i Piteå. Från stamfadern Axel finns det bara kvar två barn i livet.
- Det är min egen mor Anna i Boden och hennes syster Hjördis i Falun.
20 kusiner i Norrbotten
Av kusinerna hoppas han hitta minst 20 stycken i Norrbotten.
- Jag tycker det är intressant att se hur länet har förändrats och hur gamla mina anhöriga blivit.
En av Lars kusiner är Rolf "Mecka" Nilsson, en gammal fotbollsledare i Notvikens IK. 1988 var Lars Thörnevall sist i länet i samband med sin fars begravning.
Bokförlag
- Jag har haft dålig kontakt med min pappa när jag växte upp och stack ut till sjöss redan som 15-åring.
Det han samlar in om sin släkthistoria ska bli en skriva bok om släkten Lind som förhoppningsvis något etablerat bokförlag ska ge ut.
- Den bok jag kommer att skriva handlar om familjen Lind under ett hundra år, med Axel och Ina som huvudpersoner och deras barn, vars öden och äventyr skall gestaltas. Boken kommer att skrivits som en halvdokumentär, där anekdoter och berättelser från den äldre generationen kommer att återges och beskrivas på ett så noggrant sätt som är möjligt, säger Lars Thörnevall.
Han kommer att försöka intervjuva alla sina kusiner om deras yrken, uppväxtförhållanden och liv. Allt för att få en samlad bild över det sociala arvet.
- Hittills har jag hittat 44 kusiner men det ska finnas ungefär 60 stycken förstår jag av min mor. För att inte vålla anstöt hos släkt och vänner ska använda alias på personer där inte alla familjens medlemmar har haft möjlighet att läsa igenom och godkänna den skrivna texten, säger Lars Thörnevall.
Få akademiker
Det han själv tycker är intressant är att det i den stora släkten fanns få med akademisk bakgrund.
- Det kan givetvis förklaras med att det var fattigt att ha så många barn att man fick jobba för brödfödan istället för att studera. Jag började också plugga efter att ha varit på sjön och jobbade tio år utomlands åt Ericsson.
Under sin släktforskning hittade Lars Thörnevall även andra akademiker som advokaten Gunnar Lind i Örebro.
- Han försvarade bland annat den kände sektledaren Hans Schenke. Det handlade om det uppmärksammade målet med mannen som piskade kvinnor, säger Lars Thörnevall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!