Prisad för bok

Foto:

Norrbottens län2017-07-14 06:00

Författaren Bosse Johansson, Kalix, har belönats av Skogshistoriska Sällskapet för sin bok Flottare med färg. Boken kom ut 2007 på Bokförlaget Stigfinnaren.

Här följer ett utdrag ur motiveringen:

”Bosse Johansson har på ett mycket levande sätt skildrat flottningsepoken i Norrbotten, med tonvikt på hans hemtrakter i Kalix och i Tornedalen. Bosse har varit journalist och bevakade sedan tidigt 1990-tal detta stora område som lokalkorrespondent för först Norrbottens-Kuriren och därefter Norrländska Socialdemokraten.

Författaren är själv uppväxt i flottningsmiljö invid Ängesån. I företalet till Flottare med färg beskriver han sina barndomsvårar då isen släppte greppet och ’storspovens drillande blandades med det trygga dunket från älven då flitioxarna, (Överkalixmål för flottare med oxens styrka) drog ut flottningsbommarna’.

Med den bakgrunden var det naturligt att söka vidare i bygderna för att fånga upp minnena av flottningsepoken – innan det var för sent. I boken myllrar det av människor och minnen tillsammans med sakliga redogörelser om hur flottningen gick till.

Bosse Johanssons bok är en kärleksfull dokumentation av en svunnen epok då skogsarbete, kolning och tjärbränning tillsammans med flottning av timmer och tjärtunnor var viktiga näringsfång för människorna i norra Sverige. Inte minst värdefullt är att boken skildrar förhållanden i Norrbotten som är mindre omskrivna än andra delar av landet.”

Utmärkelsen, som kallas Örtug, delades nyligen ut av Skogshistoriska Sällskapets vice ordförande, professor Erik Valinger, i samband med en exkursion vid Norra Renbergsvattnet i Västerbotten.

– Det är förstås en stor ära att få denna utmärkelse. Och det är extra roligt att flottarboken fortfarande uppmärksammas, det är den absolut värd.

– Jag får ofta mejl och samtal kring mina böcker och det är alltid lika trevligt. Alla fyra böckerna är visserligen slutsålda men de finns på biblioteket och kan även laddas ned från min hemsida på internet, säger Bosse Johansson.

Fakta

Skogshistoriska Sällskapet startades 1990 på initiativ av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, med starkt stöd av skogsbranschen och forskningen.

Örtugen är en utmärkelse som tilldelas personer som gjort värdefulla insatser inom Skogshistoriska Sällskapets verksamhetsområde. Speciellt uppmärksammas insatser inom den skogshistoriska amatörforskningen.

En Örtug består av ett diplom och en penningsumma (för närvarande 5 000 kronor). Ursprungligen var Örtug ett medeltida mynt som först slogs på Gotland på 1300–1400 talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!