"Nytt är inte alltid bäst"

LULEÅ. Typ 2-diabetes är en sjukdom som går i arv. Genom att sköta sin hälsa kan man emellertid förhindra en överföring till sina barn.- Håll koll på vikten, motionera, rök inte! säger Mats Eliasson, docent och överläkare på Sunderby sjukhus.

Mats Eliasson på länsdiabetesdagen i landstingshuset i Luleå. "Nya diabetesläkemedel måste ses i relation till gamla. De nya är inte alltid bättre", säger han.

Mats Eliasson på länsdiabetesdagen i landstingshuset i Luleå. "Nya diabetesläkemedel måste ses i relation till gamla. De nya är inte alltid bättre", säger han.

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2008-04-16 00:17
Diabetes är Mats Eliassons specialitet.
Hans hälsobudskap bygger bland annat på en undersökning bland familjer med typ 2-diabetes i Överkalix.
- Liksom man kan förhindra att överföra diabetes till sina barn kan den som inte har diabetes undvika att någonsin drabbas genom att sköta sin hälsa, säger han.
Ny grupp läkemedel
Mats Eliasson ordinerar vardaglig fysisk aktivitet.
- Var ute och rör på dig varje dag! Köp en stegräknare. 7 000-8 000 steg innebär att du har gått fyra-fem kilometer, säger han.
Han deltog i går på en diabetesdag för anställda inom diabetesvården i länet. Där informerade han bland annat om nya läkemedel för diabetiker - om verkan och biverkan.
- Glitazoner är en ny grupp läkemedel som sänker blodsockret, men som samtidigt kan öka risken för hjärtinfarkt och för tidig död. Läkemedlet Avandia är till exempel inte att rekommendera, säger han.
Går inte på lockrop
Han berättar att man kan se omedelbara effekter på de nya läkemedlen men att man inte vet vilka effekterna blir på lång sikt.
- De griper in i kroppssystemet på ett helt nytt sätt.
- Läkemedlen är godkända efter tester på 3 000 patienter i USA och Sverige men bara i Sverige kan de användas på ungefär 100 000 patienter över en tidsperiod på 10-15 år. Det kan uppstå ovanliga typer av biverkningar, säger han.
Han påpekar att det i Norrbotten finns en restriktivitet och distans till nya läkemedel.
- Vi går inte på läkemedelsindustrins lockrop, säger han.
Fler män drabbas
10 000 norrbottningar lider av typ 2-diabetes. Fler män än kvinnor drabbas.
- Det beror på att män blir fetare tidigare - vid 40-50 års ålder till skillnad från kvinnor som blir fetare efter menopaus, det vill säga vid 55-65 års ålder, säger Mats Eliasson.
Diabetes förkortar livslängden och ökar risken för hjärtsjukdomar och slaganfall.
- För den som har diabetes och dessutom röker ökar riskerna markant, säger Mats Eliasson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!